Jongeren met elkaar in debat over voeding en biodiversiteit

Friesland 1 december 2023

Vandaag vond in Joure het Regionaal Jongeren Debat plaats. Leerlingen van OSG Singelland uit Drachten en CSG Bogerman uit Balk gingen in het gemeentehuis met elkaar in debat over de thema’s biodiversiteit en voedsel. Het debat was de afsluiting van een project dat ze in opdracht van de Agenda Herstel Biodiversiteit en Jong Leren Eten Fryslân hadden gedaan. Wethouders Lucienne Boelsma (De Fryske Marren) en Maria Le Roy (Smallingerland) waren aanwezig.

Waar of niet waar: schoolkantines mogen alleen vegetarisch eten verkopen
De afgelopen weken hebben de leerlingen van deze Friese scholen veel kennis opgedaan over de thema’s biodiversiteit en voedsel. Zo zijn ze langs geweest bij biologische boeren, een voedselbos en lokale voedseltuinen en hebben ze gastlessen gekregen. Alles om goed beslagen ten ijs te komen en voldoende steekhoudende argumenten te kunnen hebben tijdens het debat.

Ook hebben ze les gekregen in debatteren via een training van het Nederlands Debat Instituut. Zo konden ze met de volgende stellingen alvast een beetje oefenen:

  • De verkoop van fastfood moet verboden worden.
  • Schoolkantines mogen alleen vegetarisch eten verkopen
  • Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw moet verboden worden.
  • Biologisch boeren moet verplicht worden in Nederland.

Op deze manier leerden ze om goed na te denken over deze thema’s en over de voor- en tegenargumenten. En dat ging ze prima af, aldus docent Stefan: “Ze hebben onze steun na de eerste ronde al niet meer nodig. Het is een wel hele beleving voor de leerlingen!”

Maatschappelijke thema’s interessant maken voor jongeren
Het doel van het project is om leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals biodiversiteit en voedsel. We zorgen er bij deze projecten altijd voor dat de onderwerpen zo concreet mogelijk worden en dat ze raakvlakken zien met hun eigen leefwereld. Zo gaan ze vaak langs bij lokale ondernemers en experts.

Wil je ook een dergelijk project doen in het voortgezet onderwijs? Neem dan contact met ons op!

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina