Kind & Natuur

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de toename van welvaartsziekten onder kinderen samenhangt met de toenemende verwijdering tussen kind en natuur. Ook blijkt uit onderzoek dat het loont om jeugd en jongeren een topervaring in de natuur te laten beleven, omdat het hun kijk op natuur beïnvloedt. De verwachting is dat deze kinderen daardoor op latere leeftijd meer betrokkenheid en inzet tonen voor (behoud van) natuur en landschap. 

IVN brengt daarom de natuur dichtbij: op school, de kinderopvang en in de vrije tijd. Onder andere via grote landelijke campagnes, zoals de slootjesdagen, buitenlesdag en modderdag. Daarnaast heeft IVN Fryslan een specifiek aanbod: 

Onderwijs
Kinderopvang
Jong Leren Eten 

IVN slootjesdagen

Elk jaar in juni gaan we samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen. Op ruim 100 plekken in het land staan IVN natuurgidsen voor je klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten. IVN ondersteunt de lokale IVN-afdelingen bij het organiseren van Slootjesdagen.  

ModderDag

Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. 

Kijk ook eens welke activiteiten er door onze vrijwilligers in Fryslân georganiseerd worden