Wilgen knotten Busch en Dam

Zaterdag 6 januari 2024 organiseert het IVN Zuid-Kennemerland samen Landschap Noord-Holland een werkdag wilgen knotten. We gaan de wilgen knotten die staan langs de liniedijk aan weg Busch en Dam in Uitgeest. En we gaan de negen wilgen knotten bij de Kruitkamer halverwege Busch en Dam.

Deze leuke knotlocatie  is een van de vele locaties voor de landelijke Natuurwerkdag. Elk jaar op de 1e zaterdag van november vindt de jaarlijkse Natuurwerkdag plaats. In heel Nederland worden op honderden plaatsen de handen uit de mouwen gestoken in de natuur. Een dag lekker buiten werken in de natuur met een groep enthousiaste mensen. Samen werken aan natuur en landschap!

De wilgen hebben hier een cultuurhistorische waarde. De wilgen bij de forten en liniedijken hadden in het verleden meerdere functies. Allereerst dienden de stroken knotwilgen als camouflage. Maar daarnaast kon het hout dat vrijkwam door het onderhoud door de genietroepen worden gebruikt als stookhout. Daarbij moest men niet te rigoureus te werk gaan, omdat het stoken dan ten koste zou kunnen gaan van de camouflage.

*Weg die loopt van Fort aan den Ham (cirkel) naar linksonder is Busch en Dam. Waar Busch en Dam uitkomt op de Communicatieweg (gele weg) daar starten wij.

Op dit moment dienen de knotwilgen vooral als decoratieve aankleding van het landschap. Maar ook op een andere manier dragen ze bij aan de natuur, dankzij de eigenschap van wilgenhout dat ’t gemakkelijk rot. Hierdoor ontstaan holle stammen en knotten die door vogels, insecten en muizen worden gebruikt als overwinter-, broed- en rustplek. Daarbij groeien op de stammen mossen en algen waar slakken op afkomen. Soms komt in het rottende hout een compleet ´bos’ voor met vlier, liguster, fluitenkruid en varens. Om dit soort natuur in stand te houden helpen wij deze dag met het knotten.

IVN Zuid-Kennemerland belooft er een leuke werkdag van te maken. De vrijwilligers verzamelen zich vanaf 9.30u aan het eind van de rij wilgen langs de Communicatieweg aan de noordkant van de golfbaan. Voor gereedschap, begeleiding, koek en vlaai wordt gezorgd. Wel is het verstandig om zelf koffie/thee, een lunchpakket, werkkleding en laarzen mee te nemen. De werkdag duurt tot 15.00 uur. Aanmelden voor het wilgen knotten (vooral handig voor de organisatie i.v.m. het benodigde gereedschap èn de vlaai bij de koffie!) kan door middel van een mailtje naar marcmargriet@hetnet.nl

 

 

 

06 januari 2024 - 09:30
Wanneer
zaterdag 06 januari 2024
09:30 tot 15:00
Waar
Wilgen knotten Busch en Dam
Busch en Dam
Uitgeest
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 25
  • Aanmelden verplicht: Ja

Marc van Schie

Zuid-Kennemerland

Ontdek meer over

Deel deze pagina