Jeugd IVN groep 1 seizoen 2019-2020

Vanwege corona moesten de geplande activiteiten van maart t/m juli helaas afgelast worden!

16 februari: Binnendag

Onze jaarlijkse Binnendag had als thema “jonkies”. Voor de leiding een uitdaging om er samen iets leuks van te maken. In vier hoeken kon de jeugd in verschillende vormen met het onderwerp bezig zijn.
Een hoek met spel, de ontwikkeling van een “jong”. Wat is er weinig verschil in een vis, vogel en mens, in het prille begin!
Het maken van een ei met papier-maché. En je mag zelf kiezen welk dier uit het ei komt.
In de laatste hoek kwam de ontwikkeling van de zoogdieren, met in het bijzonder de baby uitgebreid aan bod. Een mooie traditionele traktatie was een beschuit met muisjes.
Als afsluiting werden de kinderen meegenomen in een kwis: “Een vreemde eend in bijt”.

Meer foto’s

knutselen bij Binnendag 2019

8 januari 2020: Archeologie in Dommelen

Met de woensdaggroep van het jeugd IVN hebben we een rondleiding gehad van streekarcheologe Ria Berkvens, bij de archeologische opgravingen aan de Mgr. Smetsstraat in Dommelen, waar de aanleg van de Westparallel gaat plaatsvinden.
Men heeft daar vondsten gedaan bij een boerderij uit de 15e of 16e eeuw. Een muts van stof of leer, dat zal uit onderzoek moeten blijken. Een bijna compleet kruikje, scherven van een schaal en kruik met inhoud, nog onbekend. Het rood-witte lint geeft de contouren aan van een waterput. Deze wordt volgende week uitgegraven om te zien of er interessante voorwerpen op de bodem liggen. Het was zeker een bijzondere middag, deze kans krijg je niet vaak.

Meer foto’s

bezoek opgraving Dommelen jeugd IVN

18 december: Wol verven

Met de woensdaggroep gaan we wol verven!
Els had een leuk programma voorbereid. Waar komt de wol vandaan, werd met een school TV uitzending mooi duidelijk gemaakt. Maar daarna aan de slag met het verven met natuurproducten. Erg verrassend.
Het spinnen met een spinnenwiel is wel een handigheidje. Probeer het maar eens!
En omdat het bijna kerstmis is, maakten we een echt wollen engeltje. Els heeft ons een hele fijne middag bezorgd! Bedankt!!

Meer foto’s

jeugd IVN wol verven

2 november: Natuurwerkdag in de Malpie

Met 40 personen tussen de 8 en 82 jaar was het een hele uitdaging, om het laatste stuk van een gebied achter het Groot Malpieven te schonen, waar de natuurwerkgroep Malpie dit seizoen aan bezig is geweest.
Maar ondanks de regen is het gelukt! Petje af.
Het is een prachtig resultaat. Dan is een warme kop soep wel heel erg lekker.

Meer foto’s

Natuurwerkdag Malpie 2019

23 oktober: Naar de Patersgronden

Een verrassende herfstwandeling in gebied van de Patersgronden.
Het was een paradijs aan paddenstoelen. De stuifzwam gaf een wolk van sporen. Even een foto maken van een boleet en het rokje ontdekken van de Vliegenzwam.
Boven op de uitkijktoren met een stroopwafel even op adem komen. Ondertussen wat wijsheden over de schimmels bespreken. Wat een wonderlijke wereld!!
Na een flinke fietstocht en een mooie wandeling gingen we met een voldaan gevoel weer naar huis.

Meer foto’s

paddenstoelen fotograferen

11 september: Op bezoek bij de schaapskudde

Wat een bijzondere middag op de Malpie. Een herder met 250 schapen en 2 honden. De kinderen luisterden met alle aandacht naar Riaan en keken hun ogen uit.
De ram met zijn dekblok liet ook duidelijk zien wat de functie daarvan was. Hoe het schaap zijn eten kauwt, herkauwt en verteert in zijn vier magen. Hoe het gras groeit, wordt begraasd en daardoor de heide weer kan herstellen na de brand. En dat het zinvol is, is goed te zien.
Al met al, het was erg gaaf vonden de IVN’ertjes.

Meer foto’s

jeugd IVN bij schaapskudde