Bos

Op het terrein van de vlindertuin bevindt zich geen echt bos, maar de tuin is wel van meerdere kanten door bos ingesloten. Zo kunnen we toch wel zeggen dat we de bosbiotoop in huis hebben.
Vlinders van het bos zijn vaak vlinders van de bosrand: bont zandoogje, eikenpage en boomblauwtje.

boomblauwtje vlindertuin IVN Valkenswaard-WaalreBoomblauwtje

Het boomblauwtje is een klein blauw vlindertje dat zich niet zo makkelijk laat zien. Net als de eikenpage houdt hij zich meestal tussen de boomtoppen op.
Het boomblauwtje vliegt in april-mei, en van juli tot september. De rupsen zitten voornamelijk op sporkehout en klimop.

eikenpage vlindertuin IVN Valkenswaard-WaalreEikenpage

De eikenpage is het makkelijkst te zien wanneer hij water drinkt uit vochtige modder. Met dit ‘mud puddling’ krijgt de eikenpage mineralen binnen. Meestal heeft de vlinder de vleugels dan samengevouwen en is de kenmerkende, onderbroken lichte streep te zien. Hij vliegt vooral in juli en augustus.
In 2018 had de eikenpage een bijzonder jaar: in het voorjaar werden de vlinders massaal gezien. Ook in de tuin zagen we er tientallen tegelijk. De vlinders zaten bovendien niet hoog in de bomen maar in de lage begroeiing. Zo waren ze prachtig te fotograferen.

bont zandoogje vlindertuin IVN Valkenswaard-WaalreBont zandoogje

Het bont zandoogje is een zeer algemene vlinder die een groot deel van het jaar te zien is. Behalve zonnend op open plekken, is de vlinder vaak op braambloesem te zien. Het bont zandoogje vliegt van april tot oktober. In die tijd kunnen wel drie generaties vlinders groot worden.

Fotoalbum