Uden
Paddenstoelen
dinsdag12okt2021

Wandelverslag Paddenstoelenwandeling

Een week voor de wandeling hadden we als gidsen gezien dat er veel te weinig paddenstoelen waren. Dus hebben we de goden aangeroepen voor wat regen. En we zijn op onze wenken bediend. Regen in het begin van de week zorgde voor genoeg vocht.

IVN Uden - Paddenstoelenwandeling 2021Op de ochtend van de wandeling was het mistig, maar net op tijd kwam de zon erdoor. En wat was het resultaat. Een prachtige ochtend met wel 50 soorten paddenstoelen. De spreuk wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd, was hier van toepassing. Er waren massaal veel kleine paddenstoelen tussen de enkele grotere.

IVN Uden - Paddenstoelenwandeling 2021De aanwezige kinderen kregen elk een spiegeltje aangereikt en de opdracht om paddenstoelen te zoeken. En dat deden ze superenthousiast. Hun ogen zitten wat lager bij de grond en daarom zien ze de paddenstoelen eerder dan wij volwassenen.

IVN Uden - Paddenstoelenwandeling 2021Maar ook de volwassenen deden mee. We kregen veel vragen. Ze vonden het mooi dat sommige namen gewoon aangeven, hoe je de paddenstoel kunt herkennen. De zwartvoetkrulzoom heeft een korte zwarte steel (voet) en een omgekrulde rand(zoom). De bloedsteelmycena geeft rood vocht af bij het afbreken van het steeltje, enz. Ook de verhalen en het nutsgebruik vonden ze interessant.

Kortom het was een heerlijke, gezellige en leerrijke ochtend.

Tekst: Ingrid Decreton
Foto’s: Antonet Spierings