Overig

Verslag Open gesprek natuurorganisaties en gemeente

Uden 28 maart 2024

Woensdagavond 28 februari was er een bijeenkomst in het Werkcafé van het gemeentehuis (de voormalige raadszaal). Het doel was een open gesprek tussen de natuurorganisaties en de wethouder met enkele van zijn ambtenaren.

Er was een ruime vertegenwoordiging van IVN, Vogelwacht, VLU en Beheerders van de Maashorst. De wethouder en zijn ambtenaren begonnen met een uitgebreide presentatie van wat er al was gedaan en wat er was gepland. De bijlage van het Udens Weekblad van week 9 bevat veel van de informatie die daar ook passeerde.

De wethouder gaf eerlijk toe dat de gemeentelijke organisatie de eerste jaren na de herindeling vooral met zichzelf bezig was geweest: afstemmen, opnieuw vastleggen, stroomlijnen. Maar nu was de beleidsontwikkeling aan de beurt. We kregen een stukje daarvan te zien, vooral wat betreft natuurontwikkeling en biodiversiteit.  Wat ik interessant vond was dat zij de doelen van de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) als leidend zien. Op basis van de thema’s die daar zijn geformuleerd kregen wij er vijf wat nader uitgewerkt te zien. Het zag er ambitieus uit, er ligt veel nadruk op samenhang, afstemming en draagvlak. Daarom hebben inmiddels alle ambtenaren die met beleidsontwikkeling te maken hebben, op welk vlak dan ook, een nascholing over biodiversiteit aangeboden gekregen. Dus ook degenen die schijnbaar niets met natuur en milieu te maken hebben, want elk besluit heeft consequenties op het gebied van natuur en milieu, dus iedereen moet zich daarvan bewust zijn.  Ondanks het feit dat de biodiversiteit er slecht voor staat, voelde ik ook enige geruststelling door de betrokkenheid en deskundigheid die ik daar hoorde en zag.

Er was volop ruimte voor kritische vragen en kanttekeningen en die kwamen er ook. Zo vroeg Ineke de Wild of de gemeente niets kan doen aan de akker naast Krona, waar volop gespoten wordt. Helaas heeft de gemeente daar niets over te zeggen. Andere vragen betroffen de plaatsing van zonnepanelen op andere plekken dan landbouwgrond. Er zijn meerdere opties, en de landbouwgrond is de laatste en minst gewenste, aldus de wethouder. Maar de praktijk is weerbarstig.  Veghel (Meierijstad), gem Maashorst en Oss hebben samen een plan ingediend bij Rijkswaterstaat om langs hun deel van de A50 alle taluds vol te leggen met zonnepanelen, maar RWS heeft dat voorstel afgewezen vanwege werkzaamheden in de toekomst. Pogingen om de daken van de industriële gebouwen vol te leggen leveren ook veel te weinig op, elke eigenaar heeft zijn eigen belangen en eisen die je als gemeente niet kunt negeren of overrulen. En zelfs al werd dat allemaal vol gelegd dan was de opbrengst nog niet voldoende om de stijgende behoefte te dekken. Windmolens mogen niet in onze gemeente vanwege de vliegbasis. Dat blijft dus een ingewikkelde en stroperige klus.

De insteek van de natuurorganisaties was heel helder: maak alsjeblieft gebruik van alle kennis en gegevens die wij hebben en laat ons meedenken. Wij zijn er klaar voor. Dat werd in dank aanvaard. Het regelmatige overleg tussen de werkgroep Natuur en Milieu van IVN en de gemeente wordt in elk geval snel weer opgepakt.

Er wordt nu een nulmeting biodiversiteit gestart. Om te voorkomen dat het lijkt of dat is wat we als startpunt gaan gebruiken, worden gegevens van 20 jaar geleden, die er zijn bij onze organisaties, er straks naast gelegd om in het oog te houden waar we uiteindelijk weer uit willen komen. Het wordt een proces van heel lange adem, maar we zullen wel moeten! Dus aan de slag met z’n allen in goede samenwerking.

Annemieke van den Ing, bestuurslid IVN Uden

Ontdek meer over

Deel deze pagina