Verslag Lange Wandeling Groenhoeve – Bus van 12 februari

Uden 27 februari 2023

Op zondag 12 februari 2023 werd er weer flink doorgestapt door IVN Uden: we wandelden een route van 15 kilometer over de flank van de Maashorst. Beginpunt was ons eigen clubgebouw de Groenhoeve aan de rand van Uden. Pauzepunt was Natuurcentrum de Maashorst in Nistelrode, waarna de route met een grote bocht weer terug ging naar Uden.

Al voor 9 uur verzamelde zich een grote groep geïnteresseerden. 28 deelnemers, onder leiding van 3 gidsen trokken het gebied in. Het was fraai voorjaarsweer en daarmee uitstekend om te wandelen.

Vanaf de Groenhoeve voert de route over de Delstraat en buurtschap het Hultje naar het natuurgebied de Maashorst. Op dit stuk volgen we gedeeltelijk de route van het Maashorstboerenommetje. Leuk dat je dan langs akkers en slootkanten loopt. Buurtschap het Hultje is een bijzondere plek in het landschap. Langs de doorgaande wegen in de omgeving zie je doorgaans grote, statige boerderijen. Het Hultje heeft die helemaal niet. En dat terwijl deze hoge plek in het landschap toch al sinds 1700 bewoond is. Hier woonden echter geen rijke boeren, maar arme mensen die het hoofd boven water probeerden te houden door de productie en verkoop van bezems, matten en dergelijke. De basismaterialen daarvoor haalden ze uit de natuur waar zij vlak bij woonden, en wat wij nu de Maashorst noemen.

Op weg van het Hultje naar de Maashorst komen we al meteen wat interessante zaken tegen. Een vogel die is gedood en geplukt door een zoogdier, waarschijnlijk een vos. Te zien aan de afgeknaagde vleugelpennen. Ook zien we diverse latrines van de das; holletjes in de bodem waar hij zijn behoefte in doet.

We zigzaggen verder door de Maashorst. Daarbij hebben we stilgestaan bij de diverse activiteiten die worden ontplooid in de bossen van de Maashorst om deze gevarieerder te krijgen en de bodem te verbeteren. Bomen zijn geringd zodat ze staand afsterven en uitstekende plekken vormen voor holenbroeders en diverse andere soorten. In de bossen zijn diverse jonge bomen tussen geplant die een relatief zacht blad hebben wat sneller verteert dan eikenbladeren en dennennaalden. Hiermee wordt het organische stofgehalte in de bodem verhoogd waardoor die meer vocht kan vasthouden.  We komen langs de blokhut en zien enkele Exmoorpony’s. Diverse bomen en struiken zijn duidelijk aangevreten door hen. Bij het grafveld staan we stil bij de vele grafheuvels en grafgiften die hier zijn gevonden. Het Archeologiepad van Natuurcentrum de Maashorst was twee dagen eerder geopend, dus de informatiepanelen over de vele archeologische vondsten waren ook hagelnieuw. Via buurtschap Bus lopen we naar Natuurcentrum Maashorst waar we hebben gepauzeerd.

Na de pauze gaat de route verder via het Kabouterpad en op enig moment kruisen we de opgang van de natuurbrug. Deze verbindt de Maashorst met de Bedafse Bergen. Na het Beweegbos aan de Slabroekseweg vinden we een tweede plukplaats, maar deze keer is het het werk van een roofvogel: de vleugelpennen zijn uitgetrokken in plaats van afgeknaagd. Ook zien we een boom waarvan de stamvoet behoorlijk was uitgekrabt. De eerste gedachten gaan uit naar een specht, maar dit lijkt toch het werk van een das te zijn. Ook hij lust graag wormen, larven en insecten, en is met zijn scherpe klauwen beter in staat om zo’n grote plek open te krabben dan een specht met zijn snavel.

Via de Hengstheuvel lopen we naar de Hooistraat waarmee we terugkomen in Uden. Een beetje stram in de benen, maar gezellig gewandeld en volop gekletst door iedereen.

 

Gidsen: Peter van Lamoen, Thea van Zuijlen en Esther Rutten

Tekst: Esther Rutten

Deel deze pagina