Verslag Lange Wandeling achter de Bergen 29-10-2023

Uden 3 november 2023

Op zondagochtend 29 oktober 2023 verzamelt zich om 9.00 uur een mooi groepje van zestien deelnemers op de parkeerplaats aan de Schansweg. Na alle regen van de afgelopen dagen was het een beetje afwachten of er zich wandelaars zouden melden. Bij het voorfietsen van afgelopen vrijdag hebben we, Joep, Chris en ik, besloten om de route aan te passen (met dank aan Joep), omdat hele stukken van de originele route praktisch onbegaanbaar waren door veel modder.

We wandelen over de rug van de Bedafse Bergen, waar we het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Bedaf vertellen. In de laatste ijstijd heeft zich hier een enorme zandvlakte gevormd. Dit zand is in de Middeleeuwen door overbegrazing aan de oppervlakte gekomen, waarna het door de wind in de bestaande eikenwallen is opgehoogd. Dit zijn nu de stuifduinen van Bedaf. We vervolgen het pad achter de berg, waar we het nieuw aangelegde natuurgebied doorkruisen. Dit gebied is natuurcompensatie voor de aanleg van de A50. Er is echter geen heidevlakte ontstaan, maar vooral berkenbos.

We vervolgen onze route door het agrarische gebied dat is ontstaan na ontginning van heidegebieden, de Meeuwerheide en de Grote Heide, die zich uitstrekten tot aan Nistelrode.

We passeren het zweefvliegveld om daar een mooi bospad in te slaan. Onderweg vertellen we onder andere over de geneeskrachtige werking van sommige planten, en het bijzondere dat deze planten zo laat in het seizoen nog in bloei staan. Het verschil tussen beuk en haagbeuk. De laatste heeft een gezaagde bladrand en is veel sterker dan de gewone beuk. Na het bospad komen we weer achter de berg, maar ditmaal vanuit Nistelrode gezien. We lopen hier een stukje over het Planetenpad, wat mooi is om eens te fietsen. Hier zien we ook nog een mooi stukje stuifduin. In het bosgebied De Meuwel wandelen we langs de visvijver, die hier is aangelegd nadat het natuurzwembad van Nistelrode is opgeheven. Daarna komen we bij de Nistel, een horecagelegenheid, tevens een zorginstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Na een heerlijke pauze vervolgen we onze weg door het gebied richting de natuurbrug. Deze brug verbindt de Maashorst met de Bedafse bergen, een ecologische verbindingszone. Bij onderzoek is gebleken dat deze natuurbrug ook daadwerkelijk gebruikt wordt door vossen, dassen, maar zeker ook door insecten zoals kevers, vlinders en reptielen. Via een mountainbikeroute en zandpaden komen we op de Sonhofweg uit. Hier vinden we nog de prachtige Grote Parasolzwam, altijd een mooi foto-object.

Via het Poeskespad en een stukje Canadaweg lopen we via het pad langs de wijstgronden. Daar pikken we ook nog een stukje mee van deze bijzondere omgeving. Helaas blijkt het laatste stuk van het pad richting parkeerplaats zo onder water te staan, dat we uiteindelijk allemaal met natte voeten uit het weiland komen. Dit was een onvoorziene, maar hilarische afsluiting van weer een gezellige IVN wandeling.

Thea, Chris en Joep

Deel deze pagina