Landschap

Verslag Gidsenuitje 27 mei

Uden 19 juni 2023

Prachtig weer, veel gezellige natuurgidsen, wijst en BBQ:

genoeg ingrediënten voor een fantastisch uitje voor Udense gidsen.

Op zaterdag 27 mei kwam een grote groep natuurgidsen van IVN Uden bij elkaar om samen met Henny Binkhof de wijst op te gaan. De meeste gidsen kennen de Loose en Raktse Beemden heel goed, maar als je met Henny loopt, hoor en zie je toch weer net wat andere zaken. Henny liep eerst naar een gebiedje dat hij vijf jaar geleden had gekocht en met maaisel van o.a. De Bruuk had ingezaaid. Dit natuurgebied bij Groesbeek behoort tot de top drie van botanisch rijkste natuurterreinen van Noordwest-Europa. Op elke vierkante meter van het blauwgrasland groeien daar tientallen plantensoorten. Natuurliefhebbers zijn blij dat Henny met dat maaisel op de Udense wijst actief is.

Henny wees de gidsen op de diverse greppels die op zijn land zijn gegraven, gebaseerd op kaarten uit 1900. De grondwaterstand blijft een punt van zorg. Het water mag in normale omstandigheden wel een keer 40 cm zakken, maar als dat een meter wordt  – zoals het afgelopen jaar –  dan is dat een groot probleem voor de fauna.

Heel opvallend was dat na ruim 50 jaar de Spaanse Ruiter weer terug is op de wijst. Enkele – niet bepaald de jongste – gidsen wisten zich dat nog te herinneren. Aan de Veldrus voelden we op regelmatige afstand een dwars tussenschot in het donkergroene blad. De Veldrus komt alleen voor bij stromend grondwater.

Ik vond het wel bijzonder om regelmatig de zoektocht van en overleg tussen de natuurgidsen te horen over de talloze Orchideeën in het gebied. Is het nu een Rietorchis, Brede Orchis, Vleeskleurige Orchis, Gevlekte Orchis? Genoeg stof tot discussie!

Op enkele plekken op de wijst groeit Gagel. Bij kneuzing geeft dat een bijzondere geur. Natuurlijk waren het juist de bierliefhebbers die vertelden dat Gagel in de middeleeuwen werd gebruikt om het bier een speciale smaak te geven en het langer houdbaar te maken. Het was de voorloper van Hop. De Gestreepte Witbol noemde Henny de schrik van elke natuurbeheerder; je komt er niet meer van af. Ook de Zwarte Els vormt een groot probleem op de wijst. Op enkele plekken heeft Henny ze laten groeien en die zijn nu al zes meter hoog. Zelfs twee keer per jaar maaien voorkomt niet dat deze Els overal de kop opsteekt. Hoe dit in de hand te houden, is voor Henny nog een uitprobeersel.

Tot slot verraste Henny menige gids met Stijve Ogentroost, een eenjarige halfparasiet. De Vlozegge is helemaal bijzonder en wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Deze plant is kenmerkend voor blauwgrasland.

Na het uitgebreide verhaal van Henny gingen de gidsen naar Ines en Ingrid. Zij hadden hun tuin en schuren mooi ingericht om ons te ontvangen, waarvoor onze hartelijke dank. Na een drankje genoten we allemaal van de BBQ. De laatste gasten kregen nog een lekker bakkie koffie en daarmee was dit geslaagde natuurgidsenuitje een mooi succes!

Tekst en foto’s: Peter van Lamoen

Ontdek meer over

Deel deze pagina