Uden
Bloemen & Planten
woensdag02jun2021

Oppassen voor de reuzenbereklauw

Waarschijnlijk kent iedereen de reuzenbereklauw wel. De gigantische bloemschermen met tot 80 000 witte bloempjes per plant zijn erg spectaculair.  Dat is ook de reden waarom de plant in de 19e eeuw vanuit de Kaukasus de Europese tuinen veroverde. Menig plantenliefhebber wilde een exemplaar hebben van deze spectaculaire kruidachtige plant met bladeren tot 3 m lang en bloemstengels tot 5 m hoog. 

De reuzenberenklauw vermeerdert zich bijzonder snel; het grote aantal bloempjes per plant, soms wel 80000 per plant, levert bijna evenveel kiemkrachtige zaadjes op die makkelijk verspreid worden via waterwegen, het verkeer of door onachtzame tuiniers.

IVN Uden - ReuzenberenklauwBehalve dat deze plant alle andere plantengroei overschaduwd en ze de bloei kan uitstellen tot het meest gunstige moment, vormt deze plant ook een gevaar voor de gezondheid. De plant scheidt een helder sap af, dat stoffen bevat die door zonlicht wordt geactiveerd. Wanneer er contact is met de huid, soms door kleding heen, door het blad aan te raken, ontstaan brandwonden. Het contact met de plant is volkomen pijnloos, waardoor mensen vaak gewoon in de zon blijven tot de brandwonden ontstaan. Nog jarenlang blijft de huid daar gevoelig voor UV-stralen.

IVN Uden - ReuzenberenklauwBedenk wanneer u gaat fietsen of wandelen dat de bestrijding van deze plant niet overal prioriteit heeft. Het is vaak niet zo moeilijk om met deze plant in contact te komen, door er alleen maar aan voorbij te fietsen.

Wat te doen bij contact?

Was de huid meteen! Ook andere kleding aan. Daarna is het verstandig om minstens een week zonlicht te vermijden, door bedekkende kledij en gebruik te maken van een zonnecrème met een heel hoge beschermingsfactor.