Uden
Landschap
woensdag29sep2021

lange wandeling “Franse Baan, Drie Vennen”

Op zondag 26 september gidsten Thea van Zuylen en ik de lange wandeling “Franse Baan, Drie Vennen”. Dit was de eerste wandeling sinds lang zonder beperkende maatregelen.

Waarschijnlijk mede aangetrokken door het prachtige weer gingen we met 26 personen van start bij Naat Piek, waarvan zelfs 2 natuurliefhebbers uit Tilburg. Al snel kregen we gezelschap van de zon en verdwenen overtollige kledinglagen in de rugzakken.

Na een globale uitleg over De Maashorst en de grote grazers die we daar mogelijk konden tegen komen ging de tocht langs de Nabbegatse berg, een redelijk alleen liggend stuifduin, over het nieuw aangelegde landgoed Nabbegat waar een flink aantal hectares een natuurbestemming heeft gekregen.

Daarna verder over de Franse Baan en om de natuurbegraafplaats heen. Bij “Hartje Groen/de Boshut” maakten een aantal deelnemers gebruik van de mogelijkheid tot een korte sanitaire stop en gaven we aan de rest van het gezelschap wat toelichting over de bijenvolken die daar in de buurt staan opgesteld op de boomrekken die daarvoor her en der in de Maashorst zijn neergezet.

Daarna vervolgden we de tocht richting de Drie Vennen, waarvan er twee nog een laatste rest water bevatten maar waarvoor een flinke regenperiode een zegen zou zijn. In de verte waren wat Taurossen te zien even later wat meer nabij een tiental Exmoors met diverse veulens. Kort na twaalven waren we bij de grote bank bij het “Vierlandenpunt” waar we heerlijk in de zon ons meegebrachte lunchpakket opaten.

Lopend langs het raster van het Wisent wengebied (zonder overigens een Wisent te zien) en een stukje Zevenhuizerweg bereikten we tegen half twee weer Naat Piek en hadden we ca 17 km achter de rug. Na een korte afsluiting ging iedereen tevreden huiswaarts met nog een zonnig stukje zondag in het vooruitzicht.

Tekst & Foto: Jeroen Vonk