Mezenkastjes reinigen, doe jij ook mee?

De afgelopen jaren heeft de eikenprocessierups ook in de gemeente Rheden steeds meer kans gekregen om zich sterk te vermenigvuldigen. Reeds in 2004 is de gemeente Rheden gestart met het bestrijden van de eikenprocessierups. Sinds 2019 is de gemeente steeds meer overgegaan op natuurlijke bestrijding zoals kruiden beheer en het ophangen van mezenkasten. Een effect van deze maatregelen is dat het aantal nesten met eikenprocessierupsen wat aan het afnemen is.

Mezen kunnen het, mits….

Bij het gebruik van mezenkastjes is het belangrijk dat deze ieder jaar worden schoongemaakt, anders worden die niet meer door de mezen gebruikt. Als IVN Oost-Veluwezoom hebben wij met de gemeente afgesproken dat wij de jaarlijkse reiniging van de mezenkastjes op ons gaan nemen en nu gaan we voor de tweede keer deze actie uitvoeren. De gemeente stelt hiervoor alle materialen, gereedschappen en hulpmiddelen beschikbaar.

Doe jij ook mee?

Voor de uitvoering van deze actie zijn wij op zoek naar trapvasthouders, trapbeklimmers en een paar chauffeurs. De schoonmaakacties, die zijn verdeeld over de verschillende dorpen, gaan we uitvoeren op vrijdagochtend 17 november en zaterdagochtend 25 november. De start is om 09.00 met koffie en thee in de Klaproos en we sluiten uiterlijk af om 13.00 uur. Naast het nut maken we er gezamenlijk ook een aangename en gezellige ochtend van!

Voel jij je ook betrokken bij de huidige natuurproblemen en heb je tijd en zin om deel te nemen aan deze actie? Dan kun je je via duurzaam@ivnoostveluwezoom.nl aanmelden voor één of beide ochtenden. Via dit mailadres kun je ook nog eventuele vragen stellen, mochten die er zijn.

Hopelijk tot ziens op vrijdagochtend 17 november en/of zaterdagochtend 25 november!

Groene groeten,

Vogelwerkgroep en Werkgroep Duurzame Veluwezoom

Leuk natuurweetje: ook de mier en de vleermuis zijn grote eters van de eikenprocessierups. De mier eet de nog jonge rups en de vleermuis vangt veel motjes zodat deze geen nieuwe eieren kan leggen!

 

 

Waar
Gebouw De Klaproos
Korenbloemstraat 21
6991 VN Rheden
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina