Spinnen zoeken

 

Slootjesdag op 11 juni 2017

Behalve waterdiertjes zoeken was er ook een spinnenzoektocht gepland. Op de zaterdag er voor ging ik al eens kijken wat er zo al te zien was van spinnen. Er waren geen webben, maar dat werd weer goed gemaakt door de ontdekking van een wolfspinnen concentratie van jewelste.

spinnen12Op zondag kwam er maar één meisje (met haar broertje van vijf), dat wel eens naar spinnen wilde kijken. Ik had een paar spinnen meegenomen in een potje en een dode onder de microscoop gelegd. Ze kreeg een zoekkaart en moest de juiste naam kiezen. Ze ging met een zweepnet door het gras langs de vijver, maar dat leverde niets op (de dag er voor ving ik twee strekspinnen). Toen gingen we wolfspinnen kijken. Ik liet zien hoe je ze kunt vangen, maar zei er bij dat ze heel vlug waren, en dat het wel niet zou lukken. Er waren er weer veel, ééntje met jonge spinnetjes op de rug (afb. 1), een ander met eicocon aan de spintepels bevestigd (afb. 2). Wonder boven wonder ving het meisje een wolfspin door er een potje op te zetten. Nu kon ze ook nog een insectenzuiger hanteren om de spin over te brengen in een buisje, om van dichtbij te bekijken. Later bij de vijver sprak ik haar vader, die me een foto van een grote wolfspin uit Irak liet zien, met veel verhalen, ook over kameelspinnen.

spinnen34

In een tweede ronde met een andere groep  zouden we dan de vogelkijkhut gaan bekijken, een zwart schuurtje met kijkopeningen naar de plas er voor. Daar kwam niemand voor. Te bekijken waren daar oude webben, webben van kaardespinnen, een leeg spinnenhuidje, een paar mooie witte eicocons op de zwarte wand van de hut (afb. 3). Ook had ik er een springspin ontdekt die vaak uit een spleet tussen de planken tevoorschijn kwam koekeloeren, maar zodra hij beweging zag, onmiddellijk verdween. Misschien was het de moeder van de eicocon. De camera stelde ik in  op de plaats waar hij verdween en toen hij weer eens kwam kijken, drukte ik af (afb. 4). Ik denk dat het de bruine zwartkop was.

spinnen56

Toen ik  de spullen opruimde, viel me nog een beestje op dat over mijn spullen holde. Een mier of toch een spin? Ik nam haar mee naar huis om te determineren en te fotograferen (afb. 5 en 6). Het bleek de  slanke mierspringspin te zijn.

Ondanks de geringe publieke belangstelling was het dus voor Spiderman zelf een geslaagd en interessant weekend.

Wout Schuit