Landschapsbeheer
De werkgroep Landschapsbeheer trekt gemiddeld eens in de drie weken op zaterdag de natuur in om daar van ’s ochtends negen tot zo’n uur of een de handen uit de mouwen te steken. En tussendoor is er natuurlijk tijd voor koffie.
We werken vaak samen met de Natuurwerkgroep EnHOe, zie http://www.enhoe.nl/
Er wordt gemikt op goed te overziene, kleinschalige projecten met een duidelijk verhaal welke kant het op moet. Zoals het hooien met vliegend tapijt of grasbrancard in kwetsbare brongebieden, waar machinaal afvoeren te zware sporen zou achterlaten. Of het afzetten van een houtwal: al dan niet groen gehelmd merkten we dat het behoorlijk nat en modderig kan worden als je bomen op een met ijs bedekt stuk land laat vallen. Vogels, vlinders, muizen, spinnen en dassen houden van een zachte, geleidelijke overgang van bos naar heide of ruige weide, liefst gecombineerd met wat inhammen. We creëren zulke plekken, wat ook de diversiteit in plantengroei ten goede komt.
En natuurlijk doen we ook aan het knotten van wilgen, het verwijderen van opslag op de hei en het opschonen van poelen, waarna ze weer de APK (Algemene Poelen Keuring) kunnen doorstaan.
Een van de vele(!) aardige aspecten van het werken in de natuur is dat je soms op plaatsen komt, waar je anders nooit zou/mocht komen en dat plaatsen waar je wel eerder kwam, je veel meer “eigen“ worden: je voelt je er veel meer bij betrokken.
Voorbeelden van het eerste zijn rustgebieden voor het wild bijvoorbeeld in het Roderveld, het voetbrugbosje in de Lutte, niet ver van het Arboretum: door gerichte activiteiten zien we daar het perzikbladklokje en de berghertshooi weer terug.
Als je bij het koepeltje op de Tankenberg een aantal keren bramen hebt verwijderd en de eerste plukjes hei ziet terugkomen, kijk je anders tegen die zo bekende plek aan. De Springertuin bij Erve Hulsbeek is ook zo’n plek, waar we menig keer komen. De door Springer rond 1920 aangelegde Engelse landschapstuin is prachtig in ere hersteld en is een fraai startpunt van de gemarkeerde en van informatiebordjes voorziene IVN-wandelroutes in Het Hulsbeek. Ook bij het watermolenproject in de Springertuin zijn we betrokken.
En dan wordt onze medewerking regelmatig gevraagd voor bijzondere activiteiten, zoals bijvoorbeeld samen met de Archeologische Club Oldenzaal de grafheuvel aan de Siemertweg weer zichtbaar maken of steun verlenen bij de werkzaamheden rond het tramhuisje in Oldenzaal. Het houten gebouwtje fungeerde jaren als halte voor het trammetje Bello, dat vanuit Oldenzaal via het Roderveld naar Denekamp liep. Bij de herinrichting van het busstation dreigde het Tramhuuske te verdwijnen. Het kan nu blijven bestaan, al moest het wel met een enorme kraan enige meters verplaatst worden: een spectaculaire gebeurtenis.
Ook zin in zulk gevarieerd en nuttig werk in een gezellige groep? Neem contact op met onze contactpersoon.
Karin Oostindie, e-mail: info.ivnoldenzaallosser@gmail.com