De natuurlijke leefomgeving

Leden van IVN Oldenzaal-Losser zijn op verschillende manieren betrokken bij de ontwikkeling van de duurzame kwaliteit van de leefomgeving; dit o.a. met bijdragen op beheer- en bestuursniveau.
Zo zijn/waren we via overleg met gemeentelijke diensten regelmatig betrokken bij onderwerpen als: bevorderen van biodiversiteit in het openbaar groen door middel van al of niet intensief beheer, door keuze van beplanting, door het maaibeleid. Zie ook de lopende activiteiten van de bomengroep. De manier van bestrijden van de eikenprocessierups was (is?) een ander ‘hot topic’.

Ook waren we betrokken bij de ruimtelijke inrichting: zoals de structuur van het groen, de aanleg van welzijnsommetjes, van fiets- en wandelroutes, van speel/rustplekken.
Een voorbeeld uit een verder verleden is de ontwikkeling van de  “Ecologische verbindingszone Jufferbeek”. Ook is er jaarlijks overleg met beheerder(s) van het Hulsbeek, (waarbij de bomengroep betrokken is)

Op bestuurlijk niveau dragen we bij aan richtinggevende documenten zoals Beleid Groenstructuur [2017] en de Stadsvisie Oldenzaal 2040 [2023, 2024]. En ook aan meer concrete planontwikkeling zoals het Singelplan,  het bestemmingsplan Jufferbeek-Noord. Hier gaat het veelal om bestaande natuurwaarden in stand te houden, c.q. te verbeteren.

Soms zijn meer incidentele acties gewenst, ook regionaal. Denk hierbij aan de perikelen rondom het voormalige vliegveld Twente en de omstreden injectie van afvalwater in Twentse bodem door de NAM. En recent: de bezwaren tegen het plan voor het ‘Psy-Fi’ festival in het Hulsbeek.

Mocht je vragen of informatie willen betreffende een onderwerp over de leefomgeving rondom Oldenzaal en Losser dan kun je een mail sturen naar het secretariaat:

info.ivnoldenzaallosser@gmail.com

Vliegveld Twente