Laarbeek
Overig
Op
donderdag21apr202220:00

Lezing: de wonderen in "De Berken"

Lezing door Jan Kersten bij IVN Laarbeek

De Berken is de naam van een klein natuurreservaat bij Ommel waar de Astense Aa doorheen stroomt. Het beekdal is daar op zijn mooist. Tussen 1960 en 1970 werd de Aa over een lengte van zo’n 21 km gekanaliseerd, behalve het gedeelte in dit natuurgebied. Daar meandert de rivier nog. ’s Zomers is het gebied aantrekkelijk voor diverse soorten vleermuizen, insecten, vogels en planten.

Jan Kersten en Riek van den Bosch kennen dit gebied, zij wonen er middenin. Daarom aarzelde Jan niet op het verzoek van Brabants Landschap om een uitgebreide inventarisatie te doen op de aanwezigheid van alle soorten dieren.

Mossenverzameling

Jan uit Ommel is al jaren gegrepen door mossen en nachtvlinders. Hij heeft een compleet herbarium aangelegd van de meer dan 650 soorten mos die in Nederland vóórkomen. Hij noemt de mossen ‘het ondergeschoven kindje’ van de flora. Toen hij in 1992 ging samenwonen met Riek uit Someren groeide de mossenverzameling nog meer. In 2015 richtten ze hun aandacht op nachtvlinders, die ze naar hun tuin lokten met smeerseltjes van stroop, appelmoes en jonge klare. Er ging een wereld voor hen open op het gebied van nachtvlinders.

Veel soorten dieren

De meer dan 1500 waarnemingen in hun inventarisatie van de Berken zijn vastgelegd en nadien aangevuld met de resultaten van een broedvogelonderzoek, dat al vanaf 1998 werd uitgevoerd. Het totale verslag omvat springstaartjes, pissebedden, miljoenpoten, duizendpoten, spinachtigen, allerlei soorten dag- en nachtvlinders, maar ook slakken, amfibieën, zoogdieren en vogels.

In deze lezing presenteert Jan een samenvatting van dit grondige onderzoek. Hij besteedt aandacht aan zijn werkwijze van waarnemen, maar ook aan de indeling in soorten en kenmerken, aangevuld met allerlei wetenswaardigheden. Al met al een boeiende lezing door een bevlogen man.

Donderdag  21 april aanvang 20.00 uur

IVN-gebouw De Bimd, Beekseweg 3, 5735 CB Aarle-Rixtel

Algemene informatie

donderdag 21 april 2022 - 20:00
Locatie: 
De Bimd
Beekseweg
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image