IVN Nieuwkoop
Vogels
zaterdag28mrt2020

Grote Zilverreiger weer gespot in Nieuwkoop

Telling grote zilverreiger nieuwkoopBeste waarnemers en belangstellenden,

Was het in december heel mooi telweer, nu moesten we een fikse storm trotseren, maar gelukkig was het gedurende de telling droog.
Alleen de post aan de Hollandse kade bleef onbemand. An en Wim hebben het niet gewaagd om die uitkijktoren daar op te klimmen.

Het patroon van die Grote Zilverreigers was ook weer duidelijk anders. Er was nu weer echt sprake van een voorverzameling vlak bij de bomen waar ze dachten te gaan slapen, vlogen daar vrij laat in, maar bleven over het algemeen wel laag zitten, waar ze gelijk in hadden met die storm. Verder lieten ze plaatsen, waar ze anders wel sliepen weer liggen en vlogen door naar een volgende locatie.

Wat we werkelijk genoteerd hebben zijn de volgend aantallen:

Joke en Yfke zagen er bij het Veenwater aan het einde van de Hogedijk achter de Hoef slechts 1 Grote Zilverreigers over vliegen, richting Jos.

Jos zag er vanaf de Kromme Mijdrechts nu weer 17  stuks de bossachage achter aannemer Koeleman induiken, waar ze lekker laag bleven.

Hans en ik stonden aan de achterkant van De Groene Jonker. We zagen daar weer onze vaste Reiger, maar die zocht wel een sloot op haaks op de wind.
Lekker in de luwte. Later was hij toch weer stiekem vertrokken en waarheen?

Kars werd dit maal door Monique vergezeld in Westveen. Zij hebben er daar een stuk of zeven over zien gaan en die zijn waarschijnlijk ook weer gezien door Jan en Peter.

Jan en Peter hadden het vanuit de auto weer druk op de Uitweg. Zij telden 62 Aalscholvers en 29 Grote Zilverreigers, die in De Pot gingen slapen.

De post aan de Hollandse kade werd ditmaal dus niet bemand.

Bij Pauline en Job, die bij het parkeerplaatsje de Koekoek aan de Meije stonden was nu weer drukker. Zij zagen er maar liefst 72 in de gaatjes van Apeldoorn gaan slapen.

Wijnand, Hans, Anton en Erik zagen vanaf het land achter de Meije hoeve totaal 60 Grote Zilverreigers, waarvan er 56 naar de gaatjes van Frenk gingen en 4 naar het Ondiep.

Paul, die met Sylvia bij de Kanoverdraagplaats aan de Ziende stond hadden ook voldoende te spotten. Zij zagen 44 grote Zilverreigers ergens bij de Gaatjes van Frenk invliegen.
De waarnemings details van Wijnand en Paul goed bekijkend en vergelijkend zag ik er geen dubbelwaarnemingen tussen zitten.

Met elkaar kom ik voor deze telling op 222 Grote Zilverreigers en 62 Aalscholvers, die in de ons bekende slaapplaatsen zijn komen overnachten.

Joop Verbruggen (vogelwerkgroep IVN Nieuwkoop)