Bijen in de Heemtuin

Imker in het Groene Hart,
een goede imker is bij-gelovig (Twentse spreuk)

De natuur straalt uit haar ogen en ze hoort bij het groeiende leger, dat strijdt voor een gezondere wereld. Yvonne Endhoven (47), imker bij het IVN in Nieuwkoop, weet hoe belangrijk het is dat haar bijen kunnen uitzwermen naar biologische (gifvrije) bloemen en planten.

door: Paul Mons(Algemeen Dagblad)

Yvonne Endhoven is geboren en getogen in de Noordse tuindersbuurt. Op de lagere school bij meester Van Klink en juffrouw Niehe leerde ze naar de natuur kijken en luisterde ze naar hun mooie verhalen. Ook thuis op de kwekerij van haar ouders ontwikkelde zij haar groen-gevoel en bij de natuurvrienden van het IVN genoot ze van wandelexcursies en lezingen. Enkele jaren geleden volgde ze de cursus voor imker bij ‘BD-imkers’.

Yvonne nodigt mij uit voor een proeverijtje van honing, waarbij ze mij de allerlekkerste laat proeven: lindehoning. Volgens haar is die niet te vergelijken met de “slobberhoning” uit de supermarkt.

[Gif aan banden] Het gaat niet goed, hè! “Nee. In enkele tientallen jaren zijn er dertig bijensoorten verdwenen, is zeventig procent van de vogels weg en tachtig procent van de insecten. Hoeveel muggen krijg je tegenwoordig nog op je autoruit? We moeten de bijen echt helpen, want zij zorgen voor de bestuiving van ons voedsel; zonder de bij geen eten, geen fruit, geen groente. We moeten zorgen voor meer leefplekken voor de bijen, imkers opleiden en bovenal: er moet een verbod komen op bestrijdingsmiddelen op onze gewassen. Weet je hoeveel soorten gif er in een vers aardbeitje zitten? Dat kun je er niet afwassen! In onze planten en bloembollen zitten bestrijdingsmiddelen. Daar zijn de vogels en insecten de dupe van. En wij dus ook. We weten dat honingbijen hun oriëntatievermogen verliezen door de werking van bestrijdingsmiddelen, waardoor zij de kast of korf niet meer kunnen terugvinden. In de Europese Unie wil men nu ook dat het gebruik van dat gif aan banden wordt gelegd.”

[Bij-bewustzijn] Gelukkig ontstaat steeds meer het besef dat het anders moet. Yvonne: “De bijen zijn van januari tot oktober op zoek naar nectar en stuifmeel. Wil je ze het hele jaar door helpen met bloemen, richt je tuin dan in met winterakoniet, kerstroos, sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes. Daarna: meidoorn, lavendel, zonnebloem, kornoelje en vlinderstruik. Als je je liguster en klimop niet te veel snoeit, kun je daarin ook de bijen horen zoemen. Een mahoniestruik of zelfs een hele haag, een hoekje met kruiden, waarin de marjolein niet mag ontbreken, dat is smullen voor de bijen. Later in het jaar bloeit het perzikkruid, de herfstanemoon. Het is zo maar een greep uit de talloze mogelijkheden. Veel boeren rond Nieuwkoop zaaien de randen van hun akkers tegenwoordig in met kleurige bloemenmengsels. Ook bij hen groeit het bij-bewustzijn.”

De enthousiaste imker vervolgt: “Steeds meer tuincentra hebben inmiddels een hoek(je) ingeruimd voor biologische bollen, bomen en planten, die dus niet zijn behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. Vraag daar maar wat ze voor je hebben. Anders kun je bijvoorbeeld ook terecht bij www.bdimkers.nl voor gifvrije bloembollen. Voor gifvrije planten moet je maar eens kijken op www.ninabel.nl.”

[Knagende slopers] Volgens dagblad De Limburger zit er ook een andere kant aan de o zo nuttige bijen. De hoogste kerktoren van Limburg, de monumentale Petruskerk in Sittard,  wordt namelijk langzaam gesloopt door bijen en wespen. Omwonenden klagen over vallende brokken mergel. Volgens deskundigen knagen de beestjes zich een weg door de zachte mergelsteen om zich er vervolgens te nestelen.

In de heemtuin van het IVN in Nieuwkoop, aan de Kennedylaan, koestert Yvonne haar Bijenstal. “Vorig jaar was het de eerste keer dat we van onze bijen een echte honingopbrengst hadden. Onze heemtuin is door alles wat daar bloeit al een lustoord voor de beestjes, maar misschien heeft de aanplant in de naastgelegen natuurspeeltuin ook wel meegespeeld.” 

Tot slot een bijengedichtje van Toon Hermans:
De bijen zoeken in hun woning
en werken aan een nijver plan;
zij zorgen voor de zoete honing
en wij maken er een potje van.

—————————————-
 

In onderstaande video ziet u Yvonne aan het werk terwijl zij een bijenzwerm verplaatst van de natuurspeeltuin naar de Heemtuin

Accepteer cookies