IVN Nieuwkoop
Natuur in de Buurt
dinsdag01jun2021

Eerste faunatrapje in de gemeente Nieuwkoop! Inclusief bouwtekening om zelf aan de slag te gaan!

Dieren hebben nu hun eigen ‘trap’ in de Elleboogvaart! 

Wethouder Antoinette Ingwersen, Ruud Hartog (bestuurslid IVN) en Jan Vork (vrijwilliger IVN) hebben vandaag het eerste faunatrapje in onze gemeente geplaatst. Deze faunatrap ligt in de Elleboogvaart in Nieuwkoop. Voor veel dieren is het niet altijd makkelijk om uit het water op het droge te klimmen. Een faunatrapje maakt dit een stuk gemakkelijk en redt zo het leven van veel dieren. Daarom plaatsen we zo snel mogelijk in elke kern een faunatrapje waar dit goed van pas komt. 

Faunatrap in de Elleboogvaart

Wat is een faunatrapje? 

Kleine zoogdieren, jonge watervogels, reptielen en amfibieën kunnen vanwege beschoeiing (oeverbescherming bestaande uit een loodrechte wand) niet altijd op het vaste land komen. Dieren die deels op het land leven, kunnen daardoor verdrinken. Door het plaatsen van een faunatrap, ook wel eendentrap genoemd, helpen we deze dieren een handje.

 

IVN-vrijwilliger Jan Vork en wethouder Antoinette Ingwersen plaatsen het eerste faunatrapje in de Elleboogvaart.Een faunatrapje redt dierenlevens

Wethouder Ingwersen is enthousiast over dit initiatief: “Met een faunatrapje redden we het leven van voornamelijk jonge dieren. Denk aan kikkers, watervogels en kleine zoogdieren. Met een klein gebaar maken we een groot verschil.”

Jan Vork (vrijwilliger IVN) hoopt dat dit goede voorbeeld doet volgen: “Het zou erg fijn zijn als inwoners zelf ook aan de slag gaan om een faunatrapje te maken voor de dieren in de buurt. Wij helpen graag met het maken een bouwtekening of bieden andere ondersteuning.” De bouwtekening voor het faunatrapje is hier te downloaden.

 Dit project is een samenwerking tussen IVN Nieuwkoop, De Groene Motor (programma van provincie Zuid-Holland) en de gemeente Nieuwkoop.