Hoogeveen
Natuur in de Buurt
zaterdag01jan2022

Boomschuim

Gistermiddag, in de stromende regen in het Kremboongbos. Je wilt er toch even uit. Nieuw verschijnsel ontdekt dat je alleen ziet bij stromende regen. Uit eiken komt schuim, zogeheten boomschuim. Door nachtvorst zijn er kleine beschadigen in de schors ontstaan. Onder druk van 4 bar perst de boom saponinen naar buiten, een zeepachtige stof die de boom gebruikt om insecten te weren. Als saponine in aanraking komt met heel veel regen, gaat het schuimen. In het Kremboongbos langs de paden ca. 25 eiken en 2 berken met schuim. Hoe ruwer de schors, des te meer schuim. Op enkele bomen was te zien dat het vocht naar buiten werd geperst. Het loopt naar beneden en vormt schuim. Er zit veel lucht in die bubbels. 

Heeft niets te maken met ijshaar. Dat zie je vooral bij beuken en werkt anders. Ben overigens wel benieuwd wat er gebeurt als boomschuim bevriest. Maar het kan zijn dat vocht met saponine niet gauw bevriest.
Ondanks aanhoudende regen toch bij Kremboong 22 wilde zwanen en in de Boerenveensche Plassen 8. Tijdens de telling van zaterdag was het droog en telde ik 4000 toendrarietganzen.

IVN Hoogeveen boomschuim Hero MoorlagTekst en foto boomschuim: Hero Moorlag

2017-11-22