Lezing Levend Archief planten door Joop Schaminee

Bij IVN’s Cuijk, Boxmeer en Grave

Op woensdag 11 januari 2023 om 20.00 uur organiseren IVN-afdelingen Cuijk, Grave en Boxmeer gezamelijk een lezing over het Levend Archief Plantensoorten door Joop Schaminee.

In rap tempo verdwijnen plantensoorten uit ons land. Alle plantenliefhebbers kennen dit fenomeen, zo ook Joop Schaminee. Hij staat aan de wieg van het idee van het Levend Archief.

Het Levend Archief wil een nationale collectie van wilde plantenzaden opbouwen om zo soorten en hun genetische eigenschappen veilig te stellen. Van de 1.500 wilde plantensoorten is meer dan een derde bedreigd met uitsterven. Planten als kievietsbloem, muurbloem en karwij staan als ”ernstig bedreigd” op de bekende Rode Lijst. Tot die categorie behoren nu 71 soorten. Tel je daar de planten met de status ”bedreigd” of ”kwetsbaar” bij, dan is het zonneklaar dat er dringend wat dient te gebeuren.”

In het Levend Archief werkt een consortium van partijen samen, waaronder de universiteiten van Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Wageningen, Science4Nature, Naturalis, Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging, Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen, Stichting Nationale Plantencollectie, Stichting FLORON, Centrum voor Genetische Bronnen in Nederland, Ecologisch Adviesbureau Maes, Ecologisch Adviesbureau Natuurbalans-Limes Divergens, verschillende kwekers van inheemse Nederlandse planten (Cruydt-Hoeck, Biodivers, Bolderik) en natuurbeherende organisaties (o.a. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Nationaal Park Hoge Veluwe en Dunea).

Gelet op zijn achtergrond: Prof. dr. Joop Schaminée is als vegetatiekundige werkzaam bij Wageningen Environmental Research en als hoogleraar systeemecologie aan de universiteiten van Wageningen en Nijmegen. Op zijn naam staan honderden artikelen en tientallen boeken. Zo is hij hoofdauteur van de boekenreeksen De Vegetatie van Nederland en Europese natuur in Nederland. Hij is internationaal expert op het gebied van flora en vegetatie en is nauw betrokken bij de implementatie van Natura 2000 in Nederland; dit wordt een boeiende lezing.

De lezing vindt plaats in het Gemeenschapshuis De Jachthoorn in Sint Hubert, Wethouder Lemmenstraat 13.
Dus, tot 11 januari om 20.00 uur
De entree bedraagt 3 Euro.
Als je komt, dan graag opgeven bij  willemelling@kpnplanet.nl

Lezing Levend archief planten
Waar
Gemeenschapshuis De Jachthoorn
Wethouder Lemmenstraat 13
5454 GH Sint Hubert
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: 3 euro
  • Aanmelden verplicht: Ja

Willem Elling

Cuijk

Ontdek meer over

Deel deze pagina