De Lange Duinen

4.2 KM
Soest
(6)

Dit gebied ziet er misschien erg droog uit door al het zand, maar niets is minder waar. Onder de grond bevindt zich namelijk water. Zoveel water zelfs, dat Vitens het oppompt om er drinkwater voor de regio Utrecht van te maken. Tijdens de wandeling door dit gebied, dat is ontstaan in de IJstijd, geniet je van schitterende uitzichten over de zandvlakte. Als je een hond hebt dan is deze wandeling zeker een aanrader, want die mogen op een flink deel van de route loslopen!
Een zandbak zo ver het oog reikt: wie heeft er als kind niet van gedroomd? Dit waterwingebied laat die droom uitkomen, want je komt gigantische zandbanken tegen die in de IJstijd zijn ontstaan. Je zult ook zwerfkeien zien liggen, die zijn door de ijsstromen meegevoerd en hier uiteindelijk terechtgekomen.
Vroeger ging het verhaal dat in dit gebied heksen kwamen. Dat verhaal is niet zomaar ontstaan: er staan namelijk berken die vreemd ogende, woekerende takkenbosjes hebben en dat lijken net bezemstelen! Dat zijn overigens niet de enige bijzondere bomen die je ziet. Zo staan er ook Douglas sparren van maar liefst 50 meter hoog, en zijn er dode bomen die zijn veranderd in spechtenfiats. Die noemen we zo omdat de spechten die in de boom huizen steeds nieuwe ingangen maken.
Voor de ochtendmensen hebben we nog een laatste tip: het is hier op zijn mooist wanneer de nevel boven de zandduinen hangt dus je moet zeker een keer vroeg in de ochtend komen!

Verzoek
We stellen het op prijs indien u opmerkingen over de route heeft, deze wilt sturen naar natuurpaden@ivn-eemland.nl

IVN-afdeling Eemland wenst u een fijne wandeling

Locatie

Foekenlaan 25, 3768 BJ, Soest, NL
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina