Vleermuizen

Vleermuis

De Vleermuizenwerkgroep is al weer een paar jaar oud, en heeft in die eerste jaren al veel activiteiten ontplooid. Zo gaan we vaak 's nachts op pad; bij zonsondergang of nog leuker bij zonsopkomst. Als je ongeveer weet waar de vleermuizen slapen dan kun je ze 's morgens goed volgen! De meeste vertonen invlieggedrag. Ze vliegen dan soms wel 10 keer voor de opening op en neer voor ze naar binnen gaan.

Op verschillende plaatsen inspecteren we vleermuizen: in 140 kasten hangen honderden vleermuizen overdag te slapen. Omdat de kasten zo goed bezocht worden, hebben we er nog nieuwe bij gemaakt!

Ook bezoeken we, voor de wintertelling, verschillende vleermuiskelders, zoals ook de nieuwe kelder 'Visdel' in de Staatsbossen van Sint Anthonis.

We inventariseren de verschillende soorten vleermuizen en hun verblijfplaatsen in de gemeente Boxmeer. Nu we over een professionele batdetector, de Petterson D 240 X , beschikken, is het inventariseren gemakkelijker. Ook hebben we nog een batlogger aan kunnen schaffen, zodat we automatisch de passerende vleermuizen kunnen detecteren.

Als werkgroep geven we advies aan particulieren en overheid over geschikte verblijfplaatsen voor vleermuizen. Verder bezoeken we symposia en geven we lezingen.

Informatie over de werkgroep krijg je via www.vleerbox.com; of bij Martien Bongers, tel. 0485-571450.

Jaarverslag 2021

Door het coronavirus hebben wij duidelijk minder ondernomen dan de bedoeling was, helaas. Zo hebben we geen lezingen kunnen geven.

Wintertellingen

In heel Nederland zijn de wintertellingen wegens Corona afgelast. Ironisch: vanwege het risico dat de tellers de vleermuizen zouden besmetten...

Vleermuiskasten onderhouden

In het vroege voorjaar zijn we gestart met het schoonmaken van alle vleermuiskasten en kraamkamers. Dit keer met hulp van een enthousiaste vrijwilliger.

Transecten rijden

Wat wel door kon gaan was het rijden van de drie verschillende transecten om vleermuisgeluiden op te nemen. Er waren geen noemenswaardige verschillen met voorgaande jaren..

Nacht van de Vleermuis

Eerst een korte lezing over het leven van de vleermuis en dan al wandelend door de bossen van Sint Anthonis zijn we de vleermuizen gaan spotten. Bijna 30 deelnemers, waaronder veel kinderen. Voor iedereen was er een vleermuizenkast, met dank aan de gemeente Boxmeer. de volgende Nacht van de Vleermuis is op 26 augustus in Ledeacker.

Het Brabants Netwerk voor Vleermuizen en Steenmarters

De bij dit netwerk aangesloten gemeentes in Brabant kunnen bij klachten of vragen over vleermuizen en steenmarters, doorverwijzen naar de plaatselijke vleermuis en steenmarterdeskundigen. In 2021 zijn wij een paar keer om hulp gevraagd bij vleermuizen die in de problemen waren gekomen. Ons werkgebied beslaat het Land van Cuijk en Gemert-Bakel.

Ook  kregen wij een hulpvraag van een onderwijsinstelling in de regio in verband met vleermuizen op een zolder. Dat bleken Grootoorvleermuizen te zijn. De populatie daar en in de omgeving is in kaart gebracht.

Meedoen met de Vleermuizenwerkgroep?

Bovenstaande laat zien dat de activiteiten van onze werkgroep erg veelzijdig zijn. Daarnaast komt er ook techniek bij kijken en computerwerk om vleermuisgeluiden te analyseren. En je moet niet bang zijn in het donker. Hulp op allerlei terrein is welkom! Voor meer informatie mail martienbongers@gmail.com of bel 0485-571450.

Martien bongers