Vleermuizen

Vleermuis

De Vleermuizenwerkgroep is al weer een paar jaar oud, en heeft in die eerste jaren al veel activiteiten ontplooid. Zo gaan we vaak 's nachts op pad; bij zonsondergang of nog leuker bij zonsopkomst. Als je ongeveer weet waar de vleermuizen slapen dan kun je ze 's morgens goed volgen! De meeste vertonen invlieggedrag. Ze vliegen dan soms wel 10 keer voor de opening op en neer voor ze naar binnen gaan.

Op verschillende plaatsen inspecteren we vleermuizen: in 140 kasten hangen honderden vleermuizen overdag te slapen. Omdat de kasten zo goed bezocht worden, hebben we er nog nieuwe bij gemaakt!

Ook zijn er, voor de wintertelling, verschillende vleermuiskelders bezocht, zoals ook de nieuwe kelder 'Visdel' in de Staatsbossen van Sint Anthonis.

We inventariseren de verschillende soorten vleermuizen en hun verblijfplaatsen in de gemeente Boxmeer. Nu we over een professionele batdetector, de Petterson D 240 X , beschikken, is het inventariseren gemakkelijker. Ook hebben we nog een batlogger aan kunnen schaffen, zodat we automatisch de passerende vleermuizen kunnen detecteren.

Als werkgroep geven we advies aan particulieren en overheid over geschikte verblijfplaatsen voor vleermuizen. Verder bezoeken we symposia en geven we lezingen.

Informatie over de werkgroep krijg je via www.vleerbox.com; of bij Martien Bongers, tel. 0485-571450.

Jaarverslag 2020

Het was een matig vleermuizenjaar! En door het coronavirus hebben wij duidelijk minder ondernomen dan de bedoeling was, helaas. Zo hebben we geen lezingen kunnen geven en is de Nacht van de Vleermuis ook niet doorgegaan. Wel hebben we in beperkte mate weer tuininventarisaties gedaan waarbij we, net als vorig jaar, ook weer een paar maal een Bosvleermuis tegenkwamen.

Wintertellingen

Begin 2020 hebben wij weer vleermuizen in 18 winterverblijven geteld en de resultaten doorgegeven aan de zoogdiervereniging.

Vleermuiskasten onderhouden

In het vroege voorjaar zijn we gestart met het schoonmaken van alle 140 vleermuiskasten en kraamkamers. Dit keer kregen wij hulp van Theo van Lankveld, Frido Arnts en Martien Simons. Om de processierups te slim af te zijn hebben we, waar mogelijk, geen kasten meer tegen eikenboomstammen opgehangen. En ook kasten verplaatst van eikenboomstammen naar andere loof-, of naaldbomen.

Transecten rijden

Wat wel door kon gaan was het rijden van transecten om vleermuisgeluiden op te nemen. Deze jaarlijks terugkerende activiteit levert data op waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dit jaar voor het eerst een meerjarige trendanalyse kan doen voor 5 verschillende vleermuissoorten over een periode van 5 jaar. Wij wachten met spanning op de resultaten. Door de jaarlijkse training gaat het op naam brengen van de opgenomen geluiden steeds sneller en beter.

Keutels verzamelen

Dit onderzoek heeft door het coronavirus wel een extra dimensie erbij gekregen. Met de verzamelde keutels van dit jaar zijn er nu voldoende keutels om een gedegen indruk te krijgen van de virusbelasting van Nederlandse vleermuizen. Zoals bekend heeft het coronavirus in China, direct of via een omweg, de overstap gemaakt van de Aziatische hoefijzerneus vleermuis (Rhinolophus affinis) naar de mens. Deze vleermuis komt in Nederland overigens niet voor. Ook het coronavirus komt volgens de zoogdiervereniging niet voor bij Nederlandse vleermuizen.

De kapel van Groeningen

In deze kapel huist een kolonie Laatvliegers. Dit jaar hebben wij ze drie maal geteld: voorjaar - 57, zomer - 65 en in de herfst - 81 Laatvliegers. In de directe omgeving van de kapel is twee maal een dode Laatvlieger gevonden. Eentje is opgestuurd naar Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht voor nader onderzoek op hondsdolheid (rabiës virus). Uitslag: negatief.

Het Brabants Netwerk voor Vleermuizen en Steenmarters

De bij dit netwerk aangesloten gemeentes in Brabant kunnen bij klachten of vragen over vleermuizen en steenmarters, doorverwijzen naar de plaatselijke vleermuis en steenmarterdeskundigen. In 2020 zijn wij een paar keer rechtstreeks door particulieren om hulp gevraagd. Ook  kregen wij een hulpvraag van een onderwijsinstelling in de regio in verband met vleermuizen op een zolder.