Vleermuizen

VleermuisDe Vleermuizenwerkgroep is pas een paar jaar oud, maar in die eerste jaren hebben we al veel activiteiten ontplooid! Zo gaan we vaak 's nachts op pad; bij zonsondergang of nog leuker bij zonsopkomst. Als je ongeveer weet waar de vleermuizen slapen dan kun je ze 's morgens goed volgen! De meeste vertonen invlieggedrag. Ze vliegen dan soms wel 10 keer voor de opening op en neer voor ze naar binnen gaan!

Op verschillende plaatsen zijn we vleermuizen gaan spotten: in 130 kasten hingen 250 vleermuizen overdag te slapen toen we deze kasten inspecteerden. Nu de vleermuiskasten zo goed bezocht worden, hebben we er nog meer nieuwe kasten bij gemaakt!

Ook zijn er, voor de wintertelling, verschillende vleermuiskelders bezocht. Voor de toekomst zouden we graag meerdere kelders in beheer krijgen, maar daar is nog een machtiging voor nodig.

We inventariseren de verschillende soorten vleermuizen en hun verblijfplaatsen in de gemeente Boxmeer. Nu we over een professionele batdetector, de Petterson D 240 X , beschikken, is het inventariseren gemakkelijker. Ook hebben we nog een batlogger aan kunnen schaffen, zodat we automatisch de passerende vleermuizen kuinnen detecteren.

Als werkgroep geven we advies aan particulieren en overheid over geschikte verblijfplaatsen voor vleermuizen. Verder bezoeken we symposia en geven we lezingen.

Informatie over de werkgroep krijg je via www.vleerbox.com of bij Martien Bongers, tel. 0485-571450.