Vleermuizen

VleermuisDe Vleermuizenwerkgroep is al weer een paar jaar oud, en heeft in die eerste jaren al veel activiteiten ontplooid. Zo gaan we vaak 's nachts op pad; bij zonsondergang of nog leuker bij zonsopkomst. Als je ongeveer weet waar de vleermuizen slapen dan kun je ze 's morgens goed volgen! De meeste vertonen invlieggedrag. Ze vliegen dan soms wel 10 keer voor de opening op en neer voor ze naar binnen gaan.

Op verschillende plaatsen inspecteren we vleermuizen: in 140 kasten hangen honderden vleermuizen overdag te slapen. Omdat de kasten zo goed bezocht worden, hebben we er nog nieuwe bij gemaakt!

Ook zijn er, voor de wintertelling, verschillende vleermuiskelders bezocht, zoals ook de nieuwe kelder 'Visdel' in de Staatsbossen van Sint Anthonis.

We inventariseren de verschillende soorten vleermuizen en hun verblijfplaatsen in de gemeente Boxmeer. Nu we over een professionele batdetector, de Petterson D 240 X , beschikken, is het inventariseren gemakkelijker. Ook hebben we nog een batlogger aan kunnen schaffen, zodat we automatisch de passerende vleermuizen kuinnen detecteren.

Als werkgroep geven we advies aan particulieren en overheid over geschikte verblijfplaatsen voor vleermuizen. Verder bezoeken we symposia en geven we lezingen.

Informatie over de werkgroep krijg je via www.vleerbox.com of bij Martien Bongers, tel. 0485-571450.

Jaarverslag 2019 en Programma 2020

We startten met het schoonmaken van alle 140 vleermuiskasten en kraamkamers. Het is verbluffend hoe snel allerlei insecten, elk jaar opnieuw, ontdekken dat vleermuiskasten en kraamkamers  prima plekken zijn om droog te zitten en dat je daar ook goed voor nakomelingen kunt zorgen. Alle troep zoals spinsels en oude cocons ruimen wij elk jaar op. Wij leveren zo dus ook een bijdrage aan het op peil houden van een deel van het insectenbestand in onze regio en zorgen voor meer eten voor de vleermuizen.

In het kader van de eikenprocessierupsbestrijding hebben wij rond tennisbanen, waar spelers er last van kunnen hebben, vleermuiskasten en mezenkastjes opgehangen. Want: de vleermuizen eten de processievlinder en de mezen eten de rupsen.  

Verder zijn wij dit jaar bezig geweest met:

  • Wintertellingen.
  • Inventarisaties met batloggers.
  • Transectenrijden.
  • Vleermuisgeluiden op naam brengen.
  • Vleermuiskeutels verzamelen.
  • Netwerk voor Vleermuizen & Steenmarters, vragen en klachten behandelen.
  • Lezingen.
  • Nacht van de vleermuis organiseren.

Al deze activiteiten worden ook dit jaar weer opgepakt. De Nacht van de Vleermuis wordt dan gehouden in ‘Het Natuurpalet’ in Boxmeer op zaterdag 29 augustus vanaf 20.30 uur.