Jeugdvallei

Jeugdvallei

Wie kan bij de Jeugd-IVN ?

Kinderen vanaf 6 jaar die wonen in het Land van Cuijk.

Wat doet de Jeugd-IVN ?

Elke maand is er een leuke activiteit op de woensdagmiddag van 14:45 tot 16:30 uur. Dit jaar zijn dat:

 • 19 januari:        Fotospeurtocht
 • 16 februari:      Bomenroute
 • 9 maart:            Werken op de hei in de Staatsbossen bij Sint Anthonis
 • .. april:               Vleermuizen zoeken met de vleermuizenwerkgroep
                             op een avond
 • 11 mei:              Bloei in de Maasheggen en
                             komen daar ook insecten op af?
 • 8 juni:                Water
 • 6 juli:                 Planten en bloemen
 • 14 september: Struinen in de Beugense Peel
 • 26 oktober:      Spelletjes in het bos in de herfstvakantie,
                             met vriendjes en vriendinnetjes
 • 23 november:  We bekijken de vogeltrek en onderzoeken braakballen
 • 14 december:  We bewonderen mossen en andere interessante zaken                               onder de binoculair

Dit is het programma, maar misschien verandert er nog iets en je moet ook nog weten waar we ’s middags verzamelen. Dus noteer de datum en kijk telkens in het laatste boekje waar we heen gaan, waar en hoe laat we verzamelen en of je misschien iets mee moet brengen.

Wat kost het ?

€ 6,50 per jaar, dan krijg je ook 4 keer per jaar het IVN-boekje.

Wil je meedoen ?

Bel of mail Marti Bakkenes, tel. 0485-520076, marti@maasheggen.nl.

Jeugd boomgaard Holthees

Wat hebben we vorig jaar gedaan?

Het was een raar jaar. De eerste helft bleven we nog thuis vanwege corona en enkele leden haakten af, maar er kwamen ook weer nieuwe leden bij, zodat we nu zo’n 28 actieve leden hebben, een leuke enthousiaste groep, waar nog wel plaats is voor enkele kinderen meer. Vooral ook omdat de jeugdleiding versterking kreeg en niet alle kinderen elke keer kunnen. Jeanne en Wim Bouman sloten zich aan bij onze jeugdbegeleidersgroep, van harte welkom!!! Helaas haakt Jan Nielen af. Vanaf deze plaats alsnog bedankt voor je tomeloze inzet, we zullen je missen!
In juni kwamen we dan dus eindelijk weer bij elkaar. En het was ons gegund: schitterend weer! We liepen de vlinderroute vanaf de Schutkooi en speelden in de schaduw in het bos op de stuifduintjes. En we genoten ervan om weer samen in de natuur te zijn.
In juli gingen we naar de kiosk in Stevensbeek waar we, met een dak boven ons hoofd tegen de regen, vol overgave al het moois schilderden dat we om ons heen zagen. Tenslotte konden we ook nog even lekker rennen op het veld en klimmen in het klimrek.
Na de zomervakantie kwamen we in september met 15 kinderen bij elkaar bij Portaal De Vilt waar we ons verdiepten in vruchten en hun zaden. Mia sneed allerlei vruchten open, niet alleen bessen uit de maasheggen, maar ook paprika, tomaat, appel, mais, enz. Zo konden we de zaden zien. We zochten de verschillende struiken zoals meidoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts, enz. en we proefden, roken en voelden van alles.
In oktober beleefden we met 16 kinderen de herfst in het bos in St. Anthonis. Zoals dat dan gaat bij IVN-ers kwamen we bijna niet vooruit, zoveel was er te zien. We zagen paddenstoelen in alle soorten en maten, op de grond, op hout, zelfs hele kleintjes op dennenappels. Er sprongen kleine kikkertjes rond en er stonden mooie klimbomen. Aan de rand van de hei maakten we nog een spinnenweb door een bol garen over te gooien en toen moesten we ons haasten om op tijd terug te zijn.
Ja, en nu hoopte ik te kunnen vertellen over de leuke speurtocht met boswachter/jager Peter Philipsen. Maar helaas, corona speelt ons weer parten en deze leuke activiteit ging niet door. Die houden jullie te goed!  

Paddenstoelen zoeken

We hopen in 2022 wel weer samen de natuur in te kunnen gaan. Het programma is klaar en ook wij zijn er klaar voor! Dus zodra het kan, mail ik jullie en gaan we los!!!