Excursies

Dode MaasarmDe excursiewerkgroep wil door het begeleiden van wandelingen de mensen meer betrekken bij de natuur, het milieu, het landschap en hun eigen leefomgeving. Met een natuurgids van de ‘De Maasvallei’ wordt een wandeling een bijzondere gebeurtenis waarbij u de natuur op een andere manier gaat ervaren en beleven.

U kunt dus een gegidste wandeling voor bijvoorbeeld personeelsverenigingen, buurtverenigingen of families aanvragen. In overleg wordt dan een datum, locatie en tijd afgesproken en ontvangt u een excursiebevestiging met daarin de gemaakte afspraken.

Aan deze wandelingen zijn kosten verbonden. Voor één gids brengen we € 30.00 in rekening en is de groep groter dan 15 personen dan betaalt u voor elke extra gids € 20.00.

Voor het aanvragen van zo'n begeleide wandeling kunt u contact opnemen met Marjo Simons, tel. 0485-362328 of marjosimons11@gmail.com.

De enthousiaste excursiewerkgroep organiseert verder elke maand een wandeling voor iedereen. Datums en verdere details vind je onder 'Activiteiten' op deze site:

• Deelname is gratis en aanmelden is meestal niet nodig
• Een wandeling duurt ongeveer twee uur
Elke wandeling heeft een thema en er wordt rekening gehouden met de seizoenen
• Na afloop schenken we een kopje koffie of thee en praten we na over de wandeling
• Voor verdere vragen over een publiekswandeling kunt u terecht bij de coördinator van die wandeling

Duits Lijntje

Een speciale wandeling is die rond de oude spoordijk van het Duits Lijntje (Oeffelt) en langs de Kleine Vilt (Beugen). Dit landschap vormt een karakteristiek onderdeel van de noordelijke Maasvallei. Het toont de vertrouwde landschapspatronen, ademt haar historie en verhaalt van de aardkundige geschiedenis.

De wandeling voert door een cultuurlandschap met twee gezichten. Enerzijds de oude spoordijk met een besloten karakter en schilderachtige doorkijkjes. Dit voormalige tracé van het Duits Lijntje doorsnijdt een agrarisch landschap dat met zijn zachte glooiingen en kleinschaligheid de geborgenheid van een eeuwenoude traditie laat zien. En anderzijds is er de openheid van de Kleine Vilt: een mooi, waterig en vogelrijk natuurgebied.

De rode draad door onze wandeling wordt gevormd door twee ecologische verbindingszones (EVZ, schakels tussen natuurgebieden, waarlangs dieren en planten zich kunnen verplaatsen). Een natte EVZ langs de Oeffeltse Raam koppelt de natuurgebieden binnen de gemeente Boxmeer aan elkaar (van Overloon tot Oeffelt). Het Duits Lijntje fungeert als droge EVZ, de groene schakel tussen de natuurgebieden Maasheggen en De Vilt.

Hoe kijken we? Afhankelijk van de bril die we opzetten kunnen we aan de landschapsinrichting veel aflezen. Wat zien we als we bijvoorbeeld door de bril van de historicus naar dit landschap kijken? Welke samenhang ontdekken we tussen vroegere tijden en de landschapselementen van nu? Wat vertelt het reliëf ons over de ontstaansgeschiedenis van het landschap gezien door de bril van de geoloog? Wat zien we als we de bril van de ecoloog opzetten? Wat zeggen de plantensoorten over de bodem waarop ze groeien? Door met verschillende brillen naar het landschap te kijken, beleven en waarderen we het anders en genieten er meer van!

De wandeling duurt 2½ uur (6 ½ km) met als vertrek- en eindpunt Portaal De Vilt. Groepen tussen 10 en 30 personen kunnen de wandeling aanvragen bij de coördinator. Gidsen zijn Marjo Simons en/of Maria van Bracht.

Arrangementen

De BuitenboelDaarnaast organiseert IVN de Maasvallei in samenwerking met De Buitenboel in Holthees een aantal wandelarrange-menten (met koffie en soep of vlaai voor € 6,50) door de Ezelshemel van Kasteel Makken en langs de watermolen (kijk bij activiteiten en www.buitenboelbrabant.nl).

En datzelfde idee hebben we uitgevoerd samen met 't Veerhuis bij Oeffelt  (www.hetveerhuisoeffelt.nl) voor een wandeling door de Maasheggen en met De Heksenboom (www.heksenboom.nl) in Sint Anthonis. Op zondagochtend wandelen we daar door naald- en loof-bossen en over zandverstuivingen en heide. Beide met koffie en soep, ook € 6,50.

Verder is het bij de Heksenboom mogelijk een rugzakje te lenen met een routebeschrijving van een leuke gezinswandeling in de bossen rondom. In de rugzak zit alles wat nodig is om deze wandeling tot een belevenis te maken voor kinderen en begeleiders. Ook leuk voor verjaardagfeestjes!

Ook kunt u zelf een arrangement afspreken dat bestaat uit een gegidste wandeling, en een versterking van de inwendige mens bij De Heksenboom. Zo'n arrangement is uitermate geschikt voor familiedagen, vriendenclubs, bedrijfsuitjes of buurtdagjes en kan geheel op maat gemaakt worden, bijvoorbeeld met vooraf of achteraf een kop koffie met gebak (à € 4,50 per persoon), of één van de onderstaande mogelijkheden. Voor reserveringen neemt u contact op met De Heksenboom, tel. 0485-382803 of info@heksenboom.nl.

Nadat men heerlijk gewandeld heeft onder leiding van een IVN-gids kan men genieten van één van de volgende arrangementen:

• lunch; vanaf € 4,50 per persoon (lunch is mogelijk tot 17.00 uur)
• diner (3 gangen): vanaf € 26,75 per persoon (kinderen al mogelijk vanaf € 13,25 per kind)
• verrassingsdiner: vanaf € 30,95 per persoon (vanaf 17.00 uur)
• koffietafel: vanaf € 11,50 per persoon (tot 17.00 uur)
• buffet: vanaf € 18,50 per persoon (3-gangen dinerbuffet, vanaf 25 personen)
• joekelen: vanaf € 15,50 per persoon (joekelen is een andere vorm van barbecueën waarbij men gezamenlijk in een grote braadpan zijn/haar eigen vlees bakt. Vanaf 10 personen)