
Avondwandeling Nachtzwaluwen en vleermuizen zeer geslaagd
Rond 21 uur in de avond op 7 juni staan ruim 20 deelnemers verwachtingsvol op de parkeerplaats bij het Keelven te wachten. Het is mooi weer, 10-12 graden, misschien wat fris voor de vleermuis maar het belooft een mooi avond te worden. De gidsen zijn er klaar voor en vertellen over de nachtdieren die we zoal zouden kunnen zien. De hoop is gevestigd op de nachtzwaluw en de vleermuis. Mien heeft de batdetector al paraat.
We verlaten de parkeerplaats en gaan richting Witven. De regen van de afgelopen dagen maakt het gebied wat moeilijker toegankelijk, maar iedereen heeft laarzen of wandelschoenen aan. De deelnemers komen niet alleen uit Someren en Asten ook omliggende gemeentes zijn vertegenwoordigd en zelfs deelnemers uit Eindhoven.
Tijdens de wandeling worden we herhaaldelijk geattendeerd op geluiden van oa. vogels.
De gidsen hebben de tocht al voorgelopen en hebben de nachtzwaluw al eerder gezien. Zou hij zich vandaag ook laten zien? Na een half uurtje wandelen komen we op een open plek. Hier zou hij kunnen zitten.
Met hulp van wat imitatiegeluid laat hij zich dan zien. We hadden de hoop al bijna opgegeven om de nachtzwaluw zich zien.
Met de batdetector wordt ook de vleermuis waargenomen. Dit waren de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger en even de rosse vleermuis. Totaal zijn er 22 soorten vogels waargenomen waaronder, Roodborst, zanglijster, koolmees, torenvalk, kraai, boomkruiper, houtduif, holenduif, zwartkop, fitis, tjiftjaf, putter, dodaars, fuut, wilde eend, kuifeend, krakeend, grauwe gans, Canadese gans, meerkoet, roerdomp, waterral, nachtzwaluw.
Waarnemingen van Jack de Leijer VWG Valkenswaard. Verder nog een haas, enkele reeën en veel rugstreeppadden.
Rond 23 uur waren we weer terug op de parkeerplaats. Iedereen ging enthousiast huiswaarts.
de Nachtzwaluw.
De mysterieuze nachtzwaluw broedt in Nederland op heidevelden, zandverstuivingen en in open dennenbossen en dus ook op de Strabrechtse Heide. Nachtzwaluwen broeden op de grond, op kale bodem. In de avond en nacht vangen ze grote insecten (nachtvlinders) tijdens de vlucht. De nachtzwaluw is een lange-afstandstrekker die overwintert in tropisch Afrika. Tussen april en augustus is hij te bewonderen in onze omgeving.
Auteur: Frits Vossen
Foto’s: Frits Vossen