Voor begeleiders | leerkrachten

19-06-2019 | Zaaiplezier! #7

De laatste Zaaiplezier! staat in het teken van onderhoud van de moestuin.

 In het kort


Compost maken

Het lespakket moestuintje van IVN Natuureducatie biedt een hele mooie uitleg over compost. Kinderen ontdekken wat compost is, hoe je het maakt en maken zelf een compostfabriekje in een melkpak. Klik HIER voor de PDF van het gratis lespakket. 

 
Jong Leren Eten subsidie ‘Lekker naar buiten’

Alle scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen weer per 2 september 2019 subsidie aanvragen voor drie activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het gebied van voeding. Wil je meer weten over deze tegemoetkoming in de kosten? Klik dan hier.

 
Eetbaar, groen en/of duurzaam plein? 

Moestuincoach Lemke Statema van Natuurfaam begeleidt scholen en kinderopvanglocaties die een groen, duurzaam of eetbaar plein willen. Je kan denken aan hulp bij een ontwerpschets, het maken van een plan van aanpak, een brainstormsessie of een workshop. Heb je interesse, neem dan contact op met Lemke: 06-24749556.

 
Zadenpakket 2019 - 2020

Wil je komend schooljaar weer een zadenpakketje ontvangen? Dat kan! Rijk Zwaan zal ook komend schooljaar in samenwerking met de makelaars 'Jong Leren Eten' zadenpakketten verspreiden. Zodra er meer bekend is over deze actie worden jullie via de mail geïnformeerd! 

 

 

05-06-2019 | Zaaiplezier! #6

Deze Zaaiplezier! staat in het teken van oogsten, dieven en lekker koken.

In het kort


Meer aandacht besteden aan bijen? 


Bij zoekt bloem (IVN)
Het lespakket moestuintje van IVN Natuureducatie biedt een hele mooie uitleg over bijen met leuke opdrachten. Bij zoekt Bloem; de kinderen ontleden een bloem en maken bloembommen voor de bijen. Het lespakket is gratis te downloaden

Bij zoekt bloemWilde bloemen zaaien (Natuurmonumenten)
TIP: je kunt nu (gratis) een 'wilde bloemenzadenpakketje' aanvragen via Natuurmonumenten om bloembommen mee te maken. 

Kinderen voor kinderen (SchoolTV)
Kijk ook eens op SchoolTV. Hier is een mooi liedje te vinden over bijen (Kinderen voor Kinderen) met songtekst en een lesbrief. 

 
Koken met kinderen!!

Er zijn allerlei leuke materialen over koken met kinderen:

Het Voedingscentrum 
Het Voedingscentrum heeft een brochure met 9 handige tips voor praktijklessen over gezond en duurzaam eten. Daarnaast heeft het Voedingscentrum samen met kok Pierre Wind 6 video's gemaakt die kinderen keukenvaardigheden aanleren, zoals groente snijden, eten koken en op smaak brengen. De video's zijn bedoeld voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Meer op de website van het Voedingscentrum. 

Mama Mascha
Mama Mascha wil zo veel mogelijk mensen enthousiast maken over gezond, lekker en makkelijk eten. Voor scholen en kinderopvangorganisaties biedt Foodtruck Mama Mascha verschillende leuke, gezonde kooklessen. Mama Mascha kan een kookles geven van een half uur, maar ook uitgebreide lessen van 1,5 uur, al naar gelang de wensen van de school of kinderopvang. Kijk op de website van Mama Mascha voor alle mogelijkheden.

Keet Smakelijk
Op de website van Keet Smakelijke staat een ontzettend leuk groente ABC met allerlei leuke weetjes over groenten. Daarnaast vind je op de website mooie recepten vaak met een filmpje erbij! Keet Smakelijk heeft ook al een meerdere kinderkookboeken gemaakt. Meer vind je op de website van Keet Smakelijk

 
Moestuinieren verbinden aan techniek en de 21ste-eeuwse vaardigheden? 

Bij het lespakket GrowWizzKid hebben alle lessen een lesdoel waarmee één of meerdere kerndoelen van natuur en techniek behandeld worden. Om het lesdoel te bereiken, bieden ze een veelheid aan werkvormen aan om leerlingen uit te dagen om aan de slag te gaan. Daarbij komen ook de 21ste eeuwse vaardigheden aanbod.

De focus bij GrowWizzKid ligt op het aanleren van (voedsel)vaardigheden aan de hand van het zelf kweken van groenten en het telen van plantjes. Uiteraard volgt bij elke oogst (afhankelijk van het gewas) een instructie voor verwerking, conservering, bereiding, proeven of eten. In de kook- en voedingslessen komen specifieke voedselvaardigheden aan bod. Meer over het lespakket GrowWizzKid op hun website.


 

22-05-2019 | Zaaiplezier! #5

Deze Zaaiplezier! staat in het teken van (ver)planten, uitdunnen en nuttige en vervelende beestjes.

In het kort


Hulptroepen uit de natuur

Dit educatieprogramma is geschikt voor groep 4, 5 en 6. Het programma bestaat uit zeven afwisselende activiteiten die de klas zullen verwonderen en inspireren! Onderzoekend leren staat centraal. De leerlingen gaan onder andere bloemen ontleden en bestuivingsquizzzzen, een echt experiment doen en meedenken over de problemen van kweker Dennis.

Het programma is een passende invulling voor het leerplankader Wetenschap & Technologie van SLO en beantwoordt aan de kerndoelen 39 t/m 44 en 50. Meer weten over dit educatieprogramma? Klik dan HIER.


Meer leren over bijen? 

Bij de Kruidhof in Buitenpost verzorgen ze bijenlessen met een echte imker. Wil je meer weten? KIJK dan op de website en neem contact met de Kruidhof op. 

Daarnaast heeft Nederland Zoemt ook een lespakket voor scholen, waarbij je met je leerlingen mee kunt doen aan het onderzoek naar de wilde bijen. De verschillende activiteiten zijn opgebouwd rond drie vragen die wetenschappers van Naturalis willen beantwoorden, onder andere: 'Hoe kunnen we de wilde bijen het beste helpen?' Elke activiteit heeft een vaste opbouw en bestaat uit een inleiding, materiaal en aanpak. Het lespakket sluit aan bij de kerndoelen 40 en 41 van de bovenbouw van het basisonderwijs, oriëntatie op jezelf en de wereld - Natuur en techniek. Wil je meer weten over dit lespakket of het downloaden, klik dan HIER


Spark the movement! 

In Friesland zijn veel voorbeelden van duurzame en circulaire initiatieven op scholen. Spark stimuleert deze beweging in het onderwijs. Er is een website waarop inmiddels verschillende voorbeelden staan van scholen met een duurzaam project. Zelfs als je preitaart gaat maken met een prei uit je eigen schooltuin ben je duurzaam bezig. Dus ook kleine ideeën tellen mee! BEKIJK de website van Spark voor inspiratie én deel jouw duurzame plannen met de rest van Friesland. 

 


08-05-2019 | Zaaiplezier! #4

Deze Zaaiplezier! staat in het teken van tomaten en onkruid.

In het kort


Een les over (on)kruiden

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) heeft voor de onderbouw een lespakket ontwikkeld over ‘(on)kruiden’. Onkruid betekent letterlijk ongewenst kruid. Kruid dat we dus liever niet zien groeien, bloeien en woekeren. In dit lessenpakket duiken de leerlingen in de wereld van de wilde kruiden. Ze leren het madeliefje, de paardenbloem en de brandnetel kennen en ontdekken de schoonheid en het nut van deze plantjes. Want wat voor de één onkruid is, is voor de ander een plantje met prachtige en zelfs lekkere bloemen. Meer weten over dit lespakket? [Klik dan hier] 

 
De grote plantenjacht 

Een lesproject van vijf lessen, waarbij leerlingen van groep 5, 6, 7 of 8 de omgeving van de school onderzoeken en in kaart brengen. Ze onderzoeken de gelijkenis en verschillen tussen planten en dieren. Ze gaan natuurschatten verzamelen en bestuderen. En ze maken een actieplan om de biodiversiteit rond de school te vergroten. Na afloop ontvangt de school €100,- om het actieplan van de leerlingen uit te voeren. Meedoen kan nog t/m mei 2019! Meer weten over dit lespakket? [Klik dan hier]


Smakelijke activiteit over kruiden

De Smaakprofessor ‘Een vers kopje kruidenthee’ en ‘Kruidenmatch’ zijn twee voorbeeld doe-kaarten uit de klapper Smaakplezier op de BSO. Dit is een klapper boordevol smakelijke activiteiten. Het menu bestaat uit 100 activiteiten, verdeeld over zes thema's: 'In actie!' | 'Pluktuin'| 'Cre-eet-ief'| 'Onderzoek en ontdek!' | 'De Smaakprofessor' | 'Koken is kikkûh!'
Wil je meer weten over deze klapper?
[Klik dan hier]

De klapper 'Smaakplezier op de BSO' is te KOOP via de webshop van het Voedingscentrum en ook te LEEN bij het informatiecentrum van GGD Fryslân.

Zaaiprofessor

Meer leuke recepten met (on)kruiden?

Op de website 'Zonder is gezonder' staat een receptenboekje ‘Verrukkelijke Onkruid’. Hierin staan ontzettend leuke recepten. Kijk bijvoorbeeld eens op pagina 30; een ‘Groene Hollandse Nieuwe’ van pannenkoekenbeslag en weegbree! Het receptenboek kun je HIER als pdf downloaden.


 

24-04-2019 | Zaaiplezier! #3

Deze Zaaiplezier! staat in het teken van verplanten en verzorgen.


In het kort


Verzorg je plantjes en verzorg jezelf

De kinderen verzorgen de plantjes door ze water te geven. Maar water is niet alleen goed voor planten. Water is ook goed voor de kinderen zelf! Is water drinken bij jullie al de norm op school? Op de website ‘Over op Drink Water’ vind je handige tips, inspiratie en zelfs een heel stappenplan hoe je met je school of kinderopvang kunt overstappen op het drinken van water.


Spel voor de kinderopvang

Het Smaakspel is een recent ontwikkeld spel, speciaal voor de kinderopvang. Door te spelen met het smaakspel leren kinderen spelenderwijs over eten. Het spel bestaat uit kaarten met afbeeldingen van o.a. levensmiddelen, dieren en planten. Het spel bevat opdrachten waarbij kinderen met diverse producten in aanraking komen. Niet alleen door te kijken, maar uiteraard ook door te ruiken, voelen, horen én te proeven!

Het Smaakspel is te KOOP via de webshop van het Voedingscentrum en ook te LEEN bij het informatiecentrum van GGD Fryslân.


Maak kans op het boek 'Hamburgers uit de moestuin'

Wat een rare titel! Hamburgers komen toch uit de winkel? Dit (voorlees)boek met een educatieve inslag gaat over de voedselketen, de oorsprong van eten en de omgang met voedsel. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar.

Gebruiken jullie het lespakket Smaaklessen? Dan kun je kans maken op één van de 25 boeken 'Hamburgers uit de moestuin' van Louise O. Fresco.

Hoe kun je kans maken op het boek?

  • Stuur een mail naar smaaklessen@wur.nl o.v.v. Hamburgers uit de moestuin.
  • Beschrijf in je mail jouw leukste ervaring met Smaaklessen.
  • Stuur de gegevens van de school mee [naam school | brinnummer school | adres school | contactpersoon].

Binnen enkele weken worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Uitgebreidere informatie is te vinden op de website van Smaaklessen

 

10-04-2019 | Zaaiplezier! #2

Moestuinieren is leuk en leerzaam. Er zijn veel educatieve lespakketten waarmee je bijvoorbeeld rekenen kunt combineren met het moestuinieren. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap!
 

In het kort

 

Combineer leren met moestuinieren

Deze keer gaan de kinderen de zaadjes zaaien. Een plan maken voor het zaaien is een ideale rekenles. Je kunt uitrekenen hoe ver de plantjes uit elkaar moeten komen te staan. Wat de afmetingen van de moestuin zijn. Tellen hoeveel zaadjes je gaat zaaien. Of de omtrek van een vierkante-meter-moestuin berekenen. Maar ook kunnen ze berekenen wat ze kunnen 'verdienen' als de kinderen de kropjes sla na de oogst zouden verkopen.

De moestuin is niet alleen een ideaal rekenonderwerp. Er kan veel meer geleerd worden in de moestuin. Neem eens een kijkje op de website van onze Belgische collega's!


Hoe groeit een plantje?

Wat weten de kinderen van groenten? In de verdiepende, interactieve lesmodule van Smaaklessen, Smaakmissie 'Moestuin' (groep 1 t/m 4) en Smaakmissie 'Groente' (groep 7 - 8) vind je leuke werkbladen.
 

Smaakmissie 'Moestuin' (groep 1 t/m 4)
In deze Smaakmissie ontdekken leerlingen van alles over de moestuin. Ze gaan zelf aan de slag in de moestuin en ontdekken zo van alles over de plantjes. Werkbladen die deze Smaakmissie onder andere bevat zijn:

  1. hoe groeit een plantje? (werkblad 2 en 3)
  2. wat groeit boven en onder de grond? (werkblad 6 en 7)

Meer weten over deze Smaakmissie? Of wil je de werkbladen downloaden? Klik dan HIER.
 

Smaakmissie 'Groente' (groep 7 - 8)
In deze Smaakmissie ontdekken leerlingen van alles over groente. Door zelf op onderzoek uit te gaan, zowel binnen als buiten de klas. Werkbladen die deze Smaakmissie onder andere bevat zijn:

  1. groentequiz (werkblad 1 en 2)
  2. huiswerkopdracht 'Onderzoek één groente' (werkblad 4)
  3. krantenartikel schrijven (werkblad 6)

Meer weten over deze Smaakmissie? Of wil je de werkbladen downloaden? Klik dan HIER.
 

Smaaklessen
Bovengenoemde Smaakmissies zijn verdiepende lesmodules van Smaaklessen. De Smaaklessen kun je - net als de Smaakmissies - gratis downloaden.

De lesmap en bijbehorende leskist voor Smaaklessen zijn ook te leen bij ongeveer 100 uitleenlocaties van NME-centra en GGD'en. Dit kan vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Vind een punt bij jou in de buurt.

De lesmaterialen aanschaffen? De map is ook te koop voor € 75,- via de webshop van het Voedingscentrum. De Smaakkist kan worden besteld voor € 300,- per stuk. 

 

27-03-2019 | Zaaiplezier! #1

In Zaaiplezier! geeft onze moestuincoach Lemke jullie iedere 2 weken tips om de groenten uit het zaaipakket te verbouwen. Deze keer beginnen we met potjes maken en het zaaien van de eerste groenten.


In het kort

 

Extra informatie, leuke links en filmpjes

Download Tuinplan


Lees- en voorleestips

Er zijn ontzettend veel leuke boeken over moestuinieren te vinden. Hier alvast twee leuke suggesties: 20-03-2019 | Zaaiplezier! #0


Eén zadenpakket per aanvraag

Een aantal van jullie heeft gevraagd om meerdere zadenpakketjes. Dit is helaas niet mogelijk. Maar wist je dat één pakket ongeveer 150 zaadjes per soort bevat? Meer dan genoeg voor een prachtige moestuin!

Je eigen nieuwsbrief ontvangen?

Krijg je deze mail via een collega en wil je de nieuwsbrief direct zelf ontvangen? Stuur dan jouw mailadres naar Joline Cohen Tervaert.