Vraag & antwoord
Onze sla-plantjes zijn heel lang en dun. Is dit wel goed?
Nee, je wil geen lange, dunne slaplantjes. Je wilt stevige slaplantjes met grote slablaadjes. Ga eens op onderzoek uit. Waarom zijn je plantjes dun en lang geworden? Bekijk de plek waar de sla-plantjes staan goed. En geef antwoord op de volgende vragen:
Is het warm op de plek waar de slaplantjes staan? Is het antwoord JA? Dan is het misschien te warm voor de plantjes. Als de plantjes het te warm hebben in de aarde, dan groeien ze heel snel. Te snel…
Is het donker op de plek waar de slaplantjes staan? Is het antwoord JA? Slaplantjes hebben veel licht nodig. Als ze op een donker plekje staan, dan gaan de plantjes zelf op zoek naar licht. Ze groeien dan heel hard. Te hard…
Zoek dus snel een koel en licht plekje voor je slaplantjes! Zien je stekjes eruit als op de foto? Dan zijn ze te lang en dun.
Ik heb wel eens gehoord dat er ook onkruid is dat je kan eten? Klopt dat?
Ja zeker, sommige onkruiden zijn eetbaar en best lekker. Wil je het eens proberen? Je moet misschien in het begin een beetje wennen aan de smaak. Steek niet zomaar alle plantjes in je mond, want sommigen zijn giftig of niet gezond.
Deze plantjes kan je gewoon eten én zijn zelfs heel gezond:
- Paardenbloem
- Madeliefje
- Brandnetel
- Zevenblad
Kun jij al deze soorten vinden?
Wat kan ik doen tegen slakken? Want al onze slaplantjes worden opgegeten!
Jeetje wat sneu zeg! Ik heb ook weleens meegemaakt dat mijn slaplantjes werden opgegeten. En dat is écht niet leuk!
Slakken zijn eigenlijk best nuttige beestjes omdat ze bijvoorbeeld takjes en blaadjes opruimen in de tuin. Maar ze kunnen ook heel vervelend zijn als ze de verkeerde blaadjes opeten. Bijvoorbeeld die van je slaplantjes.
Hier zijn een paar tips ter voorkoming van slakkenvraat:
- Strooi koffiedik rond de slaplantjes, slakken kunnen niet tegen de cafeïne in de koffiedik.
- Slakken houden er niet van om over dennennaalden te kruipen, dus die zou je rond je slaplantjes kunnen strooien.
- Leg koperdraad of stuivers om je bak of pot. Zodra slakken koper aanraken krijgen ze een lichte stroomprikkel.
- Slakken houden er ook niet van om over een scherpe ondergrond te kruipen, dus je kunt ook bijvoorbeeld eierschalen om je slaplantje leggen.
- Gewoon regelmatig op slakkenjacht gaan helpt ook!
Kunnen we ook wat voor de bijen doen in onze moestuin?
Wat een goeie vraag! In de afgelopen Zaaiplezier! hebben we het gehad over hoe belangrijk beestjes zijn. En bijen zijn echt onmisbaar voor de moestuin! Als we geen bijen hebben worden de bloemen van de tomatenplant niet bevrucht en kan je dus geen tomaten oogsten.
Je kan zeker wat doen om meer bijen in je moestuin te krijgen. Zaai bijvoorbeeld bloemen waar veel bijen op afkomen. Bijvoorbeeld kaasjeskruid, korenbloem, zonnebloem, phacelia en juffertje-in-het-groen. Kennen je deze bloemen? Zoek eens op hoe deze bloemen eruit zien.
Er zijn speciale zaaimengsels met bloemen voor de bijen. Vraag je juf, meester of begeleider of jullie wat zaadjes mogen kopen. Zaai deze in je moestuin, een pot of een bak. Het is goed voor de bijen en het staat ook nog eens hartstikke leuk!