Tuin en moestuin

Stap 5: Uitdunnen

Als je buiten zaadjes in je moestuin hebt gezaaid, komen er soms heel weinig plantjes op. Maar het kan ook gebeuren dat het er veel te veel zijn. Hoe meer hoe beter? Nee, dat is niet altijd zo. Als de plantjes té dicht op elkaar staan, hebben ze geen ruimte om te groeien. Dan krijg je bijvoorbeeld héle kleine bietjes of vervormde bietjes. Daarom gaan we uitdunnen.

Lees hoe je dat doet

Als je zaadjes in je moestuin zaait, komen er soms heel weinig op, maar soms ook veels te veel. Je denkt vast: “Hoe meer plantjes, hoe beter.” Dat is niet altijd zo. Als de plantjes té dicht op elkaar staan, hebben ze geen ruimte om te groeien. Dan krijg je bijvoorbeeld héle kleine bietjes of vervormde bietjes. Daarom gaan we uitdunnen.

We gaan een aantal plantjes weghalen, zodat de plantjes die overblijven ruimte hebben om groter te groeien. Dit doe je bij de radijsjes, de bietjes, de prei en de wortels.

Uitdunnen, hoe doe je dat? Kijk welk plantje er het grootst en sterkst uitziet. Dat plantje laat je staan. De ander plantjes eromheen trek je voorzichtig uit de grond.

Het ene plantje heeft meer ruimte nodig om te groeien dan het andere plantje. Tussen de radijsjes, prei en wortel moet minimaal 5 centimeter zitten. De bietjes hebben iets meer ruimte nodig. Tussen de bietjes moet minimaal 10 centimeter zitten om goed te kunnen groeien.

Ontdek meer over

Deel deze pagina