Stappenplan

Wat leuk en ontzettend leerzaam dat je met je klas aan de slag wilt met moestuinieren!

Stap 1: boodschappen doen en potjes maken

HALF MAART

Hier bij Zaaiplezier! geven we jullie tips voor het groeien en oogsten van de groenten uit het zaaipakket. Deze keer beginnen we met het maken van de groeipotjes en kweekbakken. En geven we jullie een boodschappenlijstje mee.

Voor we aan de slag kunnen met onze moestuin, moeten er eerst wat boodschappen gehaald worden. Benieuwd wat je allemaal in huis moet halen? Check hier het boodschappenlijstje.

Kweekpotjes en kweekbakken zijn in vele winkels te koop. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden bij de Welkoop, Intratuin en Action. Maar hoe leuk is het om ze zelf te gaan maken? Wil je zelf je eigen kweekpotjes en -bakken maken? Klik dan hier.

Stap 2: plannen maken en de eerste groenten zaaien

EIND MAART

Voordat jullie je eerste groenten gaan zaaien, moet er en plannetje bedacht worden voor jullie moestuin. Hoe gaat die er uit zien? Hebben jullie een moestuinbak of wordt er in de volle grond geplant? Hoe groot is jullie moestuin? En krijgt jullie moestuin wel voldoende zonlicht?

Je ziet, een goed plan maken voor jullie moestuin is erg belangrijk. En met een beetje hulp komt het vast helemaal goed! Bekijk hier de vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van jullie plannetje. Heb je extra hulp nodig? Gebruik dan het Tuinplan IVN.

Niet alle groenten kunnen tegelijk gezaaid worden. Iedere plant heeft weer zijn eigen eisen. De één wordt graag vroeg gezaaid achter glas, terwijl de ander liever nog even wacht tot het weer zo goed is dat ie direct in de volle grond gezaaid kan worden.

We gaan beginnen met zaaien! Dat doen we binnen. Stap voor stap helpt Zaaiplezier! jullie daar bij. Deze keer kunnen jullie de volgende groenten zaaien:

Speciaal voor Friesland is er een Zaaikalender gemaakt. Hierop is te zien welke groenten je op welke momenten kunt zaaien, verplanten en oogsten.

 

Stap 3: buiten zaaien en plantjes verzorgen

BEGIN APRIL

De tijd is gekomen om buiten plantjes te zaaien. In de volle grond of in bakken of in beide. Het kan allemaal. En als jullie de groenten gezaaid hebben, is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat jullie er vanaf dat moment ook goed op gaan passen!

Hebben jullie een plek om buiten te zaaien in de volle grond? Overleg met je juf, meester of begeleider welke groenten jullie gaan zaaien. Deze keer kunnen jullie 5 soorten groenten zaaien: prei, radijs, rode biet, spinazie en wortel.

Hebben jullie een plek om buiten te zaaien in bakken of potten? Overleg met je juf, meester of begeleider welke groenten jullie gaan zaaien. Deze keer kunnen jullie 5 soorten groenten zaaien: prei, radijs, rode biet, spinazie en wortel.

Alle zaadjes die door jullie gezaaid zijn, hebben vanaf nu jullie zorg en liefde nodig. Bekijk hier wat je voor de groenteplantjes kunt doen.

 

Stap 4: vakantie-alarm en plantjes verplanten

EIND APRIL

Als het goed is, zijn de plantjes die jullie binnen hebben staan de afgelopen weken al flink gegroeid. Het wordt tijd om ze allemaal een beetje meer ruimte te geven! Maaruh…de meivakantie staat ook voor de deur! Hoe moet dat nou met die plantjes?

De meivakantie staat voor de deur. Voor je het weet heb je even lekker vrij, joepie! Maar hoe moet het dan met jullie plantjes? Zij kunnen niet zo lang zonder jullie zorg. Hier een paar tips voor jullie!

Verplanten betekent dat je de plantjes meer ruimte gaat geven. Jullie hebben binnen een aantal plantjes die in een klein potje zitten. Deze plantjes blijven niet leven als ze in dit kleine potje blijven zitten. We gaan ze daarom verplanten. We verplaatsen ze naar de tuin, een pot of naar jullie vierkante-meter-bak. Lees hier hoe je dat doet.

 

Stap 5: uitdunnen

HALF MEI

Als je buiten zaadjes in je moestuin hebt gezaaid, komen er soms heel weinig plantjes op. Maar het kan ook gebeuren dat het er veel te veel zijn. Hoe meer hoe beter? Nee, dat is niet altijd zo. Als de plantjes té dicht op elkaar staan, hebben ze geen ruimte om te groeien. Dan krijg je bijvoorbeeld héle kleine bietjes of vervormde bietjes. Daarom gaan we uitdunnen. Lees hier hoe je dat doet.

 

Stap 6: smullen uit eigen tuin en tomatendieven

BEGIN JUNI

Zin om jullie eerste groenten te oogsten? De radijsjes en spinazie zijn klaar om geplukt en geoogst te worden. Dat wordt lekker smullen uit eigen tuin! En tomatendieven? Wie zijn dat? Moeten we daar voor oppassen?

Je kunt natuurlijk een plakje radijs of een blaadje spinazie op je brood doen samen met bijvoorbeeld een plakje kaas. Maar op internet staan ook heel veel lekkere recepten die je zou kunnen maken met je oogst. Kennen jullie pesto? Je kunt dit ook maken met je eigen geoogste spinazie!

Als de tomatenplant groeit, ontstaan er zijtakjes. Hebben jullie tomatenplantjes ook al takjes? Op de plek waar het zijtakje aan de steel zit groeit soms nog een extra zijtakje. Dit noem je een okselknop of dief. Deze knoppen pikken de energie van het tomatenplantje. En dat wil je niet! Lees hier hoe je dat kunt verhelpen.

 

Stap 7: plantjes verzorgen en verplanten

HALF JUNI

We hebben al radijsjes en spinazie geoogst. De andere plantjes moet je goed verzorgen om die straks ook te kunnen oogsten.

Het is belangrijk dta jullie je plantjes nog even goed verzorgen, zodat je er straks lekker van kunt eten! Lees hier hoe je dat doet.

Zijn je preiplantjes een halve centimeter tot één centimeter dik? Dan moet je de prei verplanten. Hoe dat moet? We leggen het je stap voor stap uit.
Stap 8: oogsten en composteren

JULI – OKTOBER

Vinden jullie het leuk om te tuinieren? Ik hoop dat jullie enthousiast geworden zijn van jullie moestuin.

Van sommige groenten hebben jullie al kunnen smullen. Neem een kijkje in de kalender om te zien welke groenten we nu nog zouden kunnen oogsten.

Willen jullie volgend jaar weer zaadjes zaaien? Dan kun je nu al beginnen met je eigen compost maken. Want als je compost met aarde mengt dan krijg je hele goede grond voor een moestuintje. Kijk hier hoe je je eigen compost fabriekje maakt.