Gezondheid

SportZeeland en IVN Zeeland slaan handen ineen voor de Groene Beweegschool

De groene revolutie Zeeland 21 februari 2024

SportZeeland en IVN gaan samenwerken aan het programma ‘De Groene Beweegschool’. De Groene Beweegschool heeft als doel om de groene schoolpleinen optimaal in te zetten voor de lichamelijke ontwikkeling van kinderen.

Zeeland moet af van alle ‘grijze’ schoolpleinen, waar kinderen meer zijn gericht op competitie en waar meer wordt gepest dan op groene schoolpleinen. Groene schoolpleinen zijn niet alleen beter voor de gezondheid, beweging en concentratie; kinderen maken er ook meer vrienden en voelen zich zelfverzekerder.

Iedere dag gaan er in Zeeland 29.600 kinderen naar school. Dit betekent dat duizenden kinderen vooral binnen les krijgen en in hun pauzes op een grijs plein spelen. Zo is nog altijd tachtig procent van de schoolpleinen in Zeeland een stenen woestijn. In Zeeland zijn tot op heden slechts circa 30 van de circa 180 basisschoolpleinen vergroend met hulp van de voucherregeling van de Provincie Zeeland. Dit betekent dat 80% van de basisscholen nog een versteende woestijn als schoolplein hebben en dat zijn bijna 24.000 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Tijd om alle Zeeuwse basisschoolkinderen een schoolplein te geven die gezondheid, bewegen, voedselvaardigheid, onderwijs en klimaat ondersteunen.

Dit jaar start met de Groene Revolutie Schoolpleinen Zeeland ook de pilot van de Groene Beweegschool. De Groene Beweegschool omvat een traject waarin de school wordt begeleid het plein optimaal in te zetten voor bewegen tijdens-, maar ook na schooltijd.

Scholen die zich dit jaar aanmelden voor de voucherregeling aanmelden kunnen zich ook aanmelden als pilotschool. Meer informatie over aanmelding vind je hier. 

Ontdek meer over

Deel deze pagina