Klimaat en duurzaamheid

Lichten uit tijdens de Nacht van de Nacht

De groene revolutie Zeeland 10 oktober 2023

Zaterdag 28 oktober gaan de lichten uit tijdens Nacht van de Nacht. Bedrijven, gemeenten en bewoners zetten de lichten uit om zo het echte donker te ervaren. De hele nacht worden activiteiten georganiseerd waarbij je ontdekt hoe mooi dit deel van de dag is. En je kan een speciale natuurles downloaden over de nacht. Doe jij ook mee?

Lichtvervuiling

Wij zijn een van de meest verlichte landen ter wereld. Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand.

Activiteiten

In Zeeland worden er tijdens de Nacht van de Nacht overal activiteiten georganiseerd. Onderzoek met IVN Walcheren de geheimen van het getij, ga op pad met een stadsdichter in Hulst of bezoek de vuurtorens in Westkapelle. Alle activiteiten vind je hier.

Natuurles

Ook in de klas kun je aan de slag met de nacht. Samen met je leerlingen ga je op onderzoek in het donker. Wat verandert er allemaal als het nacht wordt? Wat betekent luchtvervuiling eigenlijk? Je leert waarom de nacht belangrijk is voor dieren en de natuur.

Download de les hier

Ontdek meer over

Deel deze pagina