Leerlingen planten vier Voedselbosjes in Zeeland

Leerlingen planten vier Voedselbosjes in Zeeland

De groene revolutie Zeeland 3 maart 2022

Zeeland is binnenkort vier Voedselbosjes rijker en is daarmee provinciale koploper van Nederland. Kinderen van verschillende scholen of BSO’s planten op 8 en 10 maart samen met IVN Natuureducatie een Voedselbosje op hun schoolplein of buitenruimte. In Zierikzee, Kruiningen, Hulst en Borssele krijgt de natuur op het plein zo een flinke boost én kinderen leren er over gezond eten.   

Lekker en leerzaam bosje

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten vaste planten (bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers) groeien waar je van kunt eten. Tijdens de plantdagen op 8 en 10 maart gaan de kinderen de jonge planten in de grond zetten. Van appel- en amandelboom tot lekkere bladgewassen als rabarber en brave hendrik.

Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit. Zij leren dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor jezelf.  Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. IVN verzorgt ook gastlessen en levert educatiemateriaal, waarmee de kinderen en leerkrachten zelf aan de slag gaan.

Zeeland koploper Voedselbosjes

Steeds meer scholen en BSO’s vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De ambitie is om komende jaren duizend Voedselbosjes te realiseren op scholen en kinderopvanglocaties. Provincie Zeeland is momenteel koploper. Vanaf 10 maart liggen er in totaal 13 Voedselbosjes op pleinen verspreid over de provincie. Vernieuwend is dat er nu ook een bosje bij de Kinderopvang en BSO ligt.

Samenwerking DELTA Energie

De plantdag op 8 maart is mede mogelijk gemaakt door DELTA Energie. Per 1.000 kuub groen gas die je verbruikt, draagt DELTA Energie vijf euro bij aan verschillende Zeeuwse natuurprojecten, waaronder de aanplant van twee Voedselbosjes.

Het project Voedselbosjes in Zeeland is een samenwerking van IVN met DELTA Energie, Dolmans Landscaping Services en Rijksprogramma Jong Leren Eten Zeeland.

Ook een Voedselbosje?

Deel deze pagina