Juf Amanda eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van provincie Zeeland

Juf Amanda eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van provincie Zeeland

De groene revolutie Zeeland 5 april 2022

Juf Amanda van basisschool ‘t Klinket uit Koudekerke is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van de provincie Zeeland. De juf van groep 6 is op haar school dé drijvende kracht achter het natuur- en buitenonderwijs. Zij werd daarom veelvuldig voor de titel genomineerd. 

IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Wat IVN en Jantje Beton betreft moet dit percentage binnen afzienbare tijd zijn opgehoogd naar 25 procent.

Juf Amanda

Begin eenvoudig

Mede daarom wordt dit jaar voor de eerste keer de verkiezing tot ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ georganiseerd. IVN en Jantje Beton hopen met de mooie voorbeelden uit heel het land ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven. ‘Binnen de klas denk je vaak alleen met je hoofd, terwijl je dit buiten met je hele lijf doet,’ geeft Juf Amanda aan. ‘Kinderen ervaren een buitenles vaak ook niet als leren, en realiseren zich later dat ze iets van spelling of rekenen voorbij hebben zien komen.’

Haar ultieme buitenlestip: ‘Begin eenvouding. Wanneer je het enthousiasme bij de kinderen ziet, heb je vanzelf zin om meer buiten te doen.’ Op Nationale Buitenlesdag zal juf Amanda ook dit jaar weer wat creatieve lessen uit haar hoge hoed toveren. Daarnaast ontvangt ze net als de andere provinciale winnaars nog deze week een speciaal spellenpakket van spellenuitgever Unbox Now, te gebruiken voor interactieve buitenlessen.

Expositie Terra Maris als cadeau

Naast het spellenpakket van Unbox Now schenkt ook Terra Maris nog een cadeau aan de Zeeuwse Buitenlesleerkracht van het jaar. Juf Amanda mag met een klas gratis op bezoek bij de nieuwe expeditie ‘de Kracht van de Natuur’. Deze expositie is vanaf de meivakantie te zien. In de volledig gerecyclede tentoonstelling ontdek je welk effect de natuurkrachten vroeger en nu op de wereld om ons heen hebben. En welke rol wij mensen daarin spelen. Maar ook hoe we de natuurkrachten kunnen gebruiken voor een groenere wereld. Van ijskoud tot lekker warm en van mammoet tot tijgermug.

Deel deze pagina