Een huisje voor de vogels!

Een huisje voor de vogels!

De groene revolutie Zeeland 3 september 2020

Koolmezen, pimpelmezen, spreeuwen, zwaluwen, mussen of winterkoninkjes: veel vogels gebruiken graag een vogelhuisje. Ze maken er niet alleen een nestje in, maar gebruiken ‘m ook om in te slapen. 

Een vogelhuisje in jouw tuin

Wil je ook een nestkast ophangen in jouw tuin, in de buurt of op het schoolplein? Je kunt er zelf een maken, een bouwpakket kopen óf een kant en klaar kastje kopen. 

Hoe en waar hang je ‘m op?

  • Het liefst niet op een heel drukke plek, dus niet boven de deur of boven het bankje waar je vaak zit. Ook belangrijk dat katten er niet zomaar bij kunnen!
  • Niet in de volle zon (dus niet op het zuiden) en beschut tegen de wind. Omdat de wind vaak uit het zuidwesten komt, kan je de opening het beste op het noordoosten richten. 
  • Zorg dat de ‘landingsbaan’ vrij is. Geen takken voor de opening dus!
  • Je kunt het vogelhuisje het beste ophangen in het najaar. Dan kunnen de vogels er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.

Niet vergeten!

Maak je vogelhuisje elk jaar in september of oktober schoon, met kokend water (en hulp van je vader of moeder). Trek zelf keukenhandschoenen aan, want als het huisje bewoond is geweest zal het wel een zwijnenstal… ehh vogelstal zijn..!

Deel deze pagina