Tuin en moestuin

Leerlingen plantten Voedselbosjes bij BSO en basisschool in Deventer

Overijssel 4 december 2023

Basisschool De Hovenschool en BSO De Kleine Planeet hebben sinds  november 2023 een Voedselbosje. De leerlingen plantten samen met IVN Natuureducatie het bosje op hun plein. Directrice van De Hovenschool Marlies de Boer en stamgroepleider van de BSO Rogier Meij en openden het Voedselbosje. Zij zijn blij met het initiatief en vinden vergroening van de speel-leeromgeving van de kinderen belangrijk.

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook IVN educatiemateriaal, waar de Hovenschool en De Kleine Planeet zelf mee aan de slag gaan.

Een bosje om van te eten

IVN hovenier Corné van Natuurlijke Tuinen had van tevoren met zijn collega de stukken grond voor het Voedselbosje gereed gemaakt. Zo konden de kinderen na een korte uitleg van Sanne Moes van IVN, de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en de dropplant.

De kinderen wisten daar wel raad mee, en kwamen er snel achter hoe leuk het kan zijn je eigen voedsel te verbouwen. Zo zei een van de kinderen: “ Mijn muntthee smaakt nog beter nu ik net zelf een muntplantje heb aangeplant.”

Appeltjes roosteren en regenwormen bestuderen

Naast het aanplanten van hun eigen voedselbosje hebben de kinderen appeltjes geroosterd en regenwormen bestudeerd. Sommige kinderen hebben zich hierbij erg verwonderd over de lengte van de regenwormen, wat bleek uit kreten als “onze worm is wel 7 centimeter lang! Nee wacht, 9 centimeter… huh? Nu is hij wel 12 centimeter lang!”

Directeur Marlies de Boer van De Hovenschool is enthousiast over het bosje: “Het past helemaal bij wat wij willen. We hebben een groen profiel, we willen de kinderen leren liefde en respect te hebben voor alles wat groeit en bloeit.”

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en Kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het Voedselbosje van de Hovenschool in Deventer is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van sponsor Wavin en Dusseldorp Infra. Met het voedselbosje dragen zij bij aan de biodiversiteit op het schoolplein en een groenere leefomgeving voor de kinderen. Voor deze bijdrage hebben de kinderen de bedrijven verrast met een bedankbord: “Hij komt op mijn kantoor te hangen”, laat accountmanager Gerjan Kerkdijk vol trots weten.

Ontdek meer over

Deel deze pagina