Bomen en struiken

Landelijke Boomfeestdag in Nationaal Park Weerribben-Wieden met Bomenplantactie op Schoolpleinen

Overijssel 16 november 2023

Op woensdag 15 november hebben de leerlingen van drie basisscholen uit de gemeente Steenwijkerland bomen op hun schoolplein geplant tijdens de Boomfeestdag. In het Boomfeestdag-jaarthema ‘Opgroeien met bomen’ staat de leefomgeving van kinderen centraal.  Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen gezondere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten.

De deelnemende scholen, Kindcentrum Het Kompas, School B en Kindcentrum Immanuël, hebben vandaag samen met hun leerlingen geholpen met het planten van de bomen op hun schoolpleinen. Ook kregen zij een korte les over het belang van bomen in de natuur én in de stad, hebben de leerlingen een slinger met hun wensen voor de boom gemaakt en leerden zij wat bomen voor hen doen.  Alle kinderen die meehielpen met het planten van de bomen op hun eigen schoolplein kregen ook een boompje mee om thuis te planten. Steenwijkerland is na vandaag weer een beetje groener geworden.

Bomen brengen letterlijk leven op het schoolplein en zorgen voor verkoeling op warme dagen en voor meer biodiversiteit. Ze dragen bij aan een betere luchtkwaliteit; ze produceren zuurstof, vangen fijnstof af en slaan CO2 op.

Deze boomplantactie is een initiatief van de Gemeente Steenwijkerland, Nationaal Park Weerribben-Wieden en IVN Natuureducatie. Op de schoolpleinen zijn Nederlandse -inheemse- bomen geplant die ook groeien in Weerribben en Wieden. Zo is een stukje Nationaal Park naar de schoolomgeving gebracht.

Ontdek meer over

Deel deze pagina