Nationale buitenlesdag: van één Buitenlesdag naar een schooljaar vol lessen buiten

Overijssel 4 april 2023

Dinsdag 4 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Op honderden basisscholen in het land gaan kinderen deze dag naar buiten voor een reken-, taal- of andere les. Initiatiefnemers IVN Natuureducatie en Jantje Beton grijpen deze achtste editie aan om aandacht te vragen voor de Buitenlesbeweging, die zij begin dit jaar in gang hebben gezet. Buitenles hoort namelijk heel het schooljaar op het programma te staan en niet slechts op één dag. 

Tal van onderzoeken tonen al jaren aan dat les krijgen in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de leerstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nog altijd maar 1 procent van de lessen buiten gegeven en heeft zo’n tachtig procent van de scholen geen beleid als het gaat om buitenles.

Alles over de Buitenlesdag

Nu slechts 1 procent buiten 
Jantje Beton en IVN vinden het hoog tijd dat hierin verandering komt en zijn daarom de Buitenlesbeweging gestart. In korte tijd hebben zich hierbij al ruim 700 basisscholen aangesloten. Naar verwachting verveelvoudigt dit aantal de komende periode, want veel leerkrachten geven aan zelf vaker naar buiten te willen. Uit onderzoek blijkt dat zij van mening zijn dat het voor de leerlingen een ideale verhouding is als 25 procent van de lessen buiten plaatsvindt.

Gratis ondersteuningssessie Groene Schoolpleinen Overijssel

Dat dit nu niet gebeurt, heeft ermee te maken dat leerkrachten vaak handvatten missen. Ze hebben behoefte aan meer kwalitatieve, goed voorbereide buitenlessen, juiste materialen en een fijne omgeving om buitenles te kunnen geven. IVN en Jantje Beton proberen deze leerkrachten te helpen door inspiratie en voorbeelden te geven en kennis te delen. Ook roepen we partijen, waaronder de landelijke overheid, op om te helpen belemmeringen weg te nemen en daarnaast te investeren in prettige, groene schoolpleinen.

Lees meer over de buitenlesbeweging en sluit je aan!
Training Educatief gebruik van het groene schoolplein

De training “Educatief gebruik van het groene schoolplein” is bedoeld voor teams van scholen waar al een groen plein gerealiseerd is of in aanbouw is (dan wel het ontwerp definitief is vastgesteld en de geplande startdatum van aanleg bekend is). Met deze training krijgt het team voldoende informatie en inspiratie om het eigen groene schoolplein daadwerkelijk in te kunnen zetten als educatieve ruimte.

Training voor leraren

5 april: De Nationale Buitenlesdag

Deel deze pagina