Zeven Lagen Voedselbosfestival

Vind jij voedselbossen helemaal fantastisch en wil je er alles over weten? Of weet je er nog weinig van maar ben je nieuwsgierig en wil je meer ontdekken? Kom dan naar het Zeven Lagen Voedselbosfestival op 27 en 28 januari bij De Kleine Aarde in Boxtel.

Boek je ticket!

Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een landschap vol bomen, struiken en kruiden. Van amandelboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. Alle bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar en leveren gezond voedsel.

Wat is het Voedselbosfestival?
Het Zeven Lagen Voedselbos festival is georganiseerd door deelnemers van het IVN Groen Traineeship De Voedselbosrevolutie. Op beide dagen  zijn lezingen, workshops en excursies. Het definitieve programma staat binnenkort op deze website.

Voor wie?
Iedereen die geïnteresseerd is in voedselbossen. Leer mensen kennen met dezelfde interesses en raak geïnspireerd om zelf met een Voedselbos aan de slag te gaan.

 

Programma

Op beide dagen zijn lezingen, workshops en excursies. Voor vegan eten en drinken wordt gezorgd. Je kunt, als je dat wilt, op de locatie overnachten. Op zaterdagavond is er een gezellige netwerkborrel.

Zaterdag – Inspiratiedag

  • Deuren open: 12.15
  • Start programma: 12.45
  • Einde programma: 17.45
  • Vanaf 17.45 diner & netwerkborrelBlijf je overnachten? Vanaf 19.00 uur verzorgen we een gezellig avondprogramma (binnenkort meer!)

Laat je op zaterdag inspireren en ontdek hoe voedselbossen een alternatief kunnen zijn. Hoe kunnen we onze relatie met de natuur herstellen? En welke rol kunnen voedselbossen hierin gaan spelen?

Jos Willemsen vertelt hoe het huidige landbouwsysteem de natuurlijke hulpbronnen uitputten en hoe voedselbossen de natuur kunnen laten opbloeien. Samen met Marc Siepman duiken we de grond in en ontdekken we hoe belangrijk de bodem is. Neurowetenschapper Anneloes Opperhuizen leert ons hoe we meer kunnen samenleven met onze natuurlijke klok en hoe voedselbossen hierbij kunnen ondersteunen. Als laatste spreker vertelt Kestrel meer over ecologische processen en hoe biodiversiteit opbloeit in voedselbossen. Naast al deze interessante lezingen kan je meedoen aan een workshop bosbaden, fermenteren met voedselbosproducten, de creatieve zelf naar boven halen met vezels én uiteraard kan je een rondleiding krijgen door het voedselbosje op het terrein. Kortom, een dag met een goede dosis inspiratie!

Lezingen

Opening

De groene voedselbos trainees van IVN verwelkomen je op het festival! Maud Vegelin geeft een spoedcursus in voedselbossen om het weekend mee af te trappen; geen zorgen dus als je nog niets weet van deze alternatieve manier van landbouw! Daarna zal Geert van der Veer, initiatiefnemer Plaats De Kleine Aarde het stokje overnemen en zijn visie delen op het voedselsysteem van morgen. Een mooie basis om de inspiratiedag mee te beginnen dus!

Marc Siepman: De wereld onder je voeten
Bodemleven speelt een cruciale rol in het voedselbos. Een gezonde bodem zorgt voor een biodivers en veerkrachtig voedselbos. Maar hoe zit dat complexe ondergrondse leven eigenlijk in elkaar? Denk aan schimmels, fotosynthese, wormen en bacteriën. Samen met Marc Siepman duiken we de bodem in en ontdekken we een nieuwe wereld.

Jos Willemsen: Regeneratief boeren
Het huidige landbouwsysteem put natuurlijke hulpbronnen uit. Kunnen voedselbossen de natuur versterken in plaats van uitputten? Hoe kan het landbouwsysteem weer gaan bloeien? En kunnen we nou echt de wereld voeden met voedselbossen? ‘Landschapper’ Jos Willemsen vertelt over het creëren van verrijkende landschappen en hoe de mens zich als een nuttige soort kan opstellen in deze transitie, om jou hoopvol de avond tegemoet te gaan

Kestrel Maher: Deep ecology (ENG)
Samen met Kestrel gaan we op ontdekkingstocht door ecologische processen. Hoe is een plant afhankelijk van de omgeving om te groeien en te bloeien? Welke inheemse kennis hierover zijn we door de jaren heen verloren in de Westerse wereld? Inmiddels woont de Australische Kestrel al een tijd in Nederland en heeft hier onder andere haar eigen voedselbos geplant. Ze zal haar eigen ervaringen delen en meer vertellen over de sleutelrol van voedselbossen in het stimuleren van biodiversiteit.

Anneloes Opperhuizen: Leven met de natuur

De natuur leeft volgens seizoenen en dag-nacht ritmes. Maar hoe zit het met de biologische klok van mensen? Neurowetenschapper Anneloes Opperhuizen focust haar werk op de natuur van binnen en van buiten, en schreef hier het boek ‘De Klok met Duizend Wijzers’ over. Hoe zit het met onze 24-uurs ritmes, en hoe kunnen voedselbossen ons helpen om meer te leven volgens onze natuurlijke klok?

Workshops

Sarah Wouters en Melissa Nio: Fermenteren
Ontdek de magie van fermentatie met producten uit een voedselbos- een smaakvolle reis naar umami. Tijdens de workshop leer je de basis van deze eeuwenoude techniek en hoe dit zowel je eten als je gezondheid transformeert. En dat allemaal met producten die je uit een voedselbos kunt halen, zoals kastanjes! Deze workshop is perfect voor zowel beginners als fermentatiefans. Kom en laat je smaakpapillen dansen van plezier.

Rondleiding De Kleine Aarde
Ga mee op ontdekking over het terrein van De Kleine Aarde. We zijn te gast op een bijzondere plek die geheel in het teken staat van de landbouwtransitie. Tijdens deze rondleiding ontdek je de rijke historie, bezoek je het educatieve voedselbos, de insectentuin en de permacultuur moestuin.

Merel Pouwels & Lotte van de Broek: Bosbaden
Heb je ooit met je oren geroken? Of met je handen geproefd? Met je neus geluisterd?
In de natuur is alles verbonden met elkaar. Het is een geheel, waar ook wij als mens onderdeel van zijn. Lotte en Merel nemen je mee op een reis langs alle zintuigen. Deze ervaring helpt je geaard en verbonden met de natuur te voelen. Je zal de natuur hierna nooit meer hetzelfde ervaren.

Loes Broere en Lotte Vader: Creatief met vezels
Een voedselbos is niet alleen een bron van eten, maar ook van medicinale planten en natuurlijk materiaal. Leer tijdens deze workshop over de vele toepassingen van brandnetels en het twijnen van plantvezels.

Marion de Cocq: Wildplukwandeling
Marion neemt jullie mee naar de wijk Boxtel Oost waar de gemeente heel veel eetbare planten heeft aangeplant. Daar gaan we nu in het vroege voorjaar op zoek naar alles wat er al aan wildvoorjaarsgroen is wat (na een goede wasbeurt) zo je bordje of de pan in kan.

Zondag – Voedselbossen in de praktijk

  • Deuren open: 10.30
  • Start programma: 11.00
  • Einde programma: 16.00

Wil jij graag meer leren over voedselbossen in de praktijk? Waar moet je aan denken als je een voedselbos gaat starten? En is het mogelijk om geld te verdienen met een voedselbos? Vandaag krijg je antwoord op deze vragen!
John Vermeer opent het festival en vertelt alles wat je wilt weten over voedselbossen. Nicolaas Geijer komt een lezing geven over de financiële kant van een voedselbos. Ook kun je tijdens een workshop samen met hem een casus uitwerken voor een echt voedselbos. Verder zijn er lezingen over kruidengeneeskunde en je eigen voedselbos starten zonder een grote zak geld. Verder is er een kennismaking met paddenstoelen kweken tijdens de Grow-course workshop, kan je planten enten met Jade en is er wederom de mogelijkheid om een rondleiding over het mooie terrein van De Kleine Aarde te krijgen.

Lezingen

John Vermeer: Welkom in de wereld van voedselbossen
John Vermeer neemt ons mee in de wereld van de voedselbossen. Wat is een voedselbos? En waarom hebben we meer voedselbossen nodig in Nederland? John opent het programma op zondag met een dosis inspiratie om dag twee goed te beginnen!
John is onder andere nauw betrokken bij het Voedselbosnetwerk van Brabant.

Nicolaas Geijer: Ondernemen met een voedselbos
Welke cijfers komen kijken bij het opstarten en beheren van een voedselbos? Kan je van een voedselbos een financieel gezonde onderneming maken? Nicolaas Geijer heeft sinds 2019 een productie voedselbos van 7ha en is afgestudeerd met een rekentool waarmee het verdienvermogen van voedselbossen in kaart kan worden gebracht.

Olav de Geus: Low-budget je eigen voedselbos starten
Sta jij na alle inspiratiesessies te springen om je eigen voedselbos aan te planten? Olav heeft met een paar vrienden recentelijk een stuk land gekregen dat ze op dit moment omtoveren tot een voedselbos. Hoe kan je, ook zonder een grote zak geld, een voedselbos beginnen? Luister naar de tips van Olav zodat jij zondagmiddag vol praktische tips naar huis gaat!

Darja Buytendijk: Kruidengeneeskunde in voedselbossen
Natuurlijke geneeskrachtige kruiden zijn van onschatbare waarde in voedselbossen. Niet alleen vanwege hun bijdrage aan de biodiversiteit maar ook vanwege hun rol in kruidengeneeskunde bij het behandelen van kwalen, het verlichten van symptomen en het bevorderen van welzijn. Deze lezing verkennen we de therapeutische mogelijkheden van deze kruiden en hoe ze dienen als natuurlijke bronnen van genezing en preventie, waardoor kruidengeneeskunde een integraal onderdeel wordt van gezonde en duurzame praktijken in voedselbossen.

Workshops

Rondleiding De Kleine Aarde
Ga mee op ontdekking door het terrein van De Kleine Aarde. We zijn te gast op een bijzondere plek die geheel in het teken staat van de landbouwtransitie. Tijdens deze rondleiding ontdek je de rijke historie, bezoek je het educatieve voedselbos, de insectentuin en de permacultuur moestuin.

Grow Course: Paddenstoelen kweken
Neem een bak aarde en een starter, en voor je het weet heb je je eigen paddenstoelen gekweekt! Paddenstoelen zijn goed voor onze gezondheid én van de natuur; het wortelnetwerk van paddenstoelen is enorm belangrijk voor ondergrondse communicatie. Leer tijdens de workshop hoe jij gemakkelijk thuis je eigen paddenstoelen kan kweken en op kleine schaal iets bij kan dragen aan de gezondheid van mens en natuur.

Nicolaas Geijer: Ontwerp een voedselbos
Nadat je meer hebt geleerd over voedselbossen als alternatief voor hedendaagse problemen, gaan we samen de handen uit de mouwen steken en deze kennis toepassen! Er is 1 hectare land waarvoor we samen een ontwerp gaan maken. Waar houd je rekening mee als je een voedselbos gaat ontwerpen? Leer en ervaar tijdens de design workshop

Jade Koop: Workshop Enten
Heb je altijd al willen weten hoe je zelf je favoriete bomen kan vermeerderen? Bij deze workshop laat Jade je zien hoe je een tak en een onderstam verbindt voor een sterke boom met een grote oogst. Deze workshop is doorlopend en je kan op elk moment aansluiten

Eten & drinken

Je kan het hele weekend door naar hartelust koffie, thee en water pakken. Tegen betaling kan je jezelf trakteren op een borrel, verschillende snacks of een duurzaam drankje zoals een Roze Bunker mocktail of een Vegan Oatly warme chocolademelk! Consumptiebonnen hiervoor kun je hieronder alvast bestellen, maar zijn ook tijdens het festival bij te kopen!

Meer weten?

Kijk voor meer informatie ook op onze instagrampagina. Klik op de tickets voor meer informatie. Mocht de prijs van de tickets jou weerhouden om deel te nemen aan deze activiteit? Of heb je een andere vraag? Stuur een mail naar voedselbosfestival@gmail.com. Tijdens het evenement worden foto’s en video’s gemaakt voor promotionele doeleinden.

Bestel hier je ticket:

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door: IVN Natuureducatie, Provincie Brabant, Provincie Limburg, Maatschappelijke Diensttijd, Oatly en Wilder Land, Tuiny, Willicroft, Natuurlijk Henriette, Bakkerij van Doorn, Roze Bunker en Nicolaas Geijer

 

 

Jongeren in Voedselbos
Waar
De Kleine Aarde
Het Klaverblad 13
5283 TV Boxtel
06 29426917 Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Zaterdag €30,- Zondagticket €25,- Weekendticket €50,-
  • Maximaal aantal deelnemers: 80
  • Aanmelden verplicht: Ja

Trainees Voedselbosrevolutie

Trainees

Ontdek meer over

Deel deze pagina