Van Zaadje tot Soep

Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? En hoe leer je (anderen) op een betekenisvolle manier over duurzame en gezonde voeding? Met het project Van Zaadje tot Soep doorlopen kinderen gedurende een jaar elke stap van het proces dat vooraf gaat aan een kom soep. Onderweg komen zij leerlingen, studenten, docenten van het voortgezet- en beroepsonderwijs, senioren en boeren tegen, die hen in één van de stappen begeleiden en daar op hun beurt weer van leren.

In 2024 wordt er weer een nieuwe editie van Van Zaadje tot Soep voor Lelystadse basisscholen en BSO’s georganiseerd.

De stappen Van Zaadje tot Soep

Het project bestaat uit vijf stappen die samen doorlopen worden. De exacte invulling van de stappen voor de editie 2024 volgen nog.

In 2023 is de nieuwe stap composteren toegevoegd, om zo de cirkel rond te maken. Ieder jaar wordt opnieuw gekeken naar een passende invulling gezamenlijk met de partners van het project, zij vervullen ook een rol bij de verschillende stappen. Zo zorgen we ervoor dat jullie tijdens het project onder andere leerlingen, studenten, docenten van het voortgezet- en beroepsonderwijs, senioren en boeren tegenkomen. Een voorbeeld invulling van de verschillende stappen:

Stap 1: Zaaien
Aan de slag met moestuinieren! Je ontvangt een zaaipakketje om aan de slag te gaan met moestuinieren. Aanvankelijk kunnen de plantjes binnen gezaaid worden, maar als de plantjes wat groter zijn kunnen deze naar jullie moestuin verhuizen. Geen eigen moestuin? Dan nemen de kinderen de plantjes mee naar huis om daar verder te gaan met verzorgen. 

Stap 2: Verzorgen
Jullie gaan met de groep op excursie “Verzorgen”. Tijdens de excursie leren jullie meer over het kweken en verzorgen van planten. Waarom groeien paprika’s in een kas en hebben we ‘s winters geen verse Nederlandse asperges? 

Stap 3: Oogsten
Oogst jullie eigen groenten tijdens het jaarlijkse oogstfeest bij één van de aangesloten 70 boeren net buiten Lelystad.

Stap 4: Koken & Proeven
Bereid samen de geoogste groenten. Koken jullie samen de lekkerste soep? Ontdek tijdens het Foodfestival welke organisaties er nog meer betrokken zijn bij de voedselketen. Zijn jullie klaar voor een quiz? 

Stap 5: Composteren
Wat gebeurt er met afval? Ervaar het samen tijdens de excursie “Composteren” bij een afvalwerker en stel al jouw vragen. 

Vragen?

Heb je vragen over Van Zaadje tot Soep? Stuur een mailtje naar flevoland@ivn.nl.

Partners

IVN Flevoland is aangesloten bij het netwerk van JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst en kan Van Zaadje tot Soep aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en Senioren uit het netwerk ‘Boer zoekt Burger’.

voedselproject_van_zaadje_tot_soep_ivn_natuureducatie_2