Biodiversiteit op school

Biodiversiteit is een breed begrip, het omvat de variatie aan leven rondom jullie schoolplein, in het dorp of de stad, in het land en over de hele wereld. Biodiversiteit is de bron van een schone lucht, fris water, een goede bodemkwaliteit en bestuiving van gewassen. Je kunt dus wel zeggen dat het helpt bij onze voedselproductie, maar ook dat het de impact van natuurrampen helpt te verminderen. Een gezonde biodiversiteit is dus belangrijk. Maar hoe staat het met de biodiversiteit rondom jullie school? En wat kunnen jullie daaraan doen?

dsc05046_0

Lessenreeks biodiversiteit

Bekijk de inspiratielessen in de NDE-folder 22-23* en ga aan de slag met biodiversiteit!
Les 1: Hoe staat het met de biodiversiteit rondom het schoolplein? Ga aan de slag met botanisch stoepkrijten en ontdek alle plantjes op het plein!
Les 2: Wat kunnen jullie doen om de diversiteit en variatie te vergroten op het schoolplein? Maak zaadbommen en gooi deze op de grond rondom het schoolplein!
Les 3: Hoe staat het met de biodiversiteit in het lokale bos? Ga op excursie en ontdek wat de boswachter doet om de biodiversiteit in het bos te vergroten!

De folder is opgebouwd van klein en dichtbij, naar groot en verder weg, zo kun jij zelf ook een passende lessenserie opbouwen. Bekijk de folder per gemeente hieronder.

*Ook na dit schooljaar kun je aan de slag met deze lessen over biodiversiteit!

Buitenles

Buitenles is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Wanneer kinderen op jonge leeftijd veel in  aanraking komen met de natuur heeft dat invloed om de ontwikkeling van de hersenen. Door natuur worden je hersenen rustig, het “natuureffect”. Je kunt je beter concentreren, omgaan met kritiek, meer leren en je wordt er creatief van. Kortom, de natuur is belangrijk voor de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Door buiten les te geven, breng je de natuur weer dichter bij kinderen.

ivn_tinyforest_rechtenvrij_5_small

Leerkrachtentraining Van binnenles naar buitenles

Graag nemen we het leerkrachtenteam mee in het geven van een buitenles. De training duurt anderhalf uur, en bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Natuurlijk gaan we even naar buiten!

Feitjes over de buitenles

Alle redenen, belemmeringen en oplossingen voor het geven van een buitenles op een rijtje!

Activiteiten

Bekijk alle