Kweektips rode biet Tuin en moestuin

Kweektips rode biet

Bij rode bieten eet je de knollen die in de aarde groeien.  Ze zijn het lekkerst als ze niet groter zijn dan een tennisbal. Ook het jonge blad kun je eten in, bijvoorbeeld, een salade. De bolletjes die in het zaadzakje zitten zijn eigenlijk kurkachtige vruchtjes. Daarin zitten 1 tot 4 zaadjes. Daardoor krijg je per ‘zaadje’ meestal meerdere plantjes. Men noemt dat een kluwen. Rode bieten zijn er in allerlei vormen en kleuren.

Zaaien

Voorzaaien onder glas: eind februari- begin maart kun je binnen voorzaaien zodat je eind maart plantjes buiten uit kunt planten. Volle grond: eind maart- juni. Later zaaien kan wel maar vaak groeien de knollen van de planten niet meer uit tot een redelijk formaat. Houd een zaaiafstand van zo’n 5 cm aan.

Verpotten

Bietenzaden zijn kluwens. Als je, na uitplanten in een grote pot of in de volle grond, meer dan 2 à 3 plantjes laat staan, zal je nauwelijks knolvorming krijgen. Ze hebben dan te weinig ruimte.

Je kunt de plantjes meer ruimte geven door ze uit elkaar te halen. Hiervoor maak je de aarde goed nat. Dan haal je de plantjes voorzichtig uit elkaar. Elk plantje zet je met een tussenruimte van 7-10 cm in een pot of in de volle grond. Geef voldoende water zodat de plantjes aan kunnen slaan en zet ze in het zonnetje! De bietjes houden van een klein beetje compost. Je kunt de kleine plantjes die er teveel staan ook gewoon oogsten en eten als kiemgroente.

Verzorging

Om lekker en sappig te blijven hebben rode bieten tijdens het hele groeiseizoen voldoende water nodig. In potten houd je dat dagelijks in de gaten en in de volle grond geef je water bij langdurige droogte. Zodra de knollen groeien zie je vaak dat ze boven de aarde uit groeien. Ook dit kan uitdroging veroorzaken. Daarom ga je ze ‘aanaarden’. Hiervoor schuif je aarde van rondom de planten naar de knollen toe zodat ze weer toegedekt zijn. Ook kun je compost rondom de knollen aanbrengen. Het jonge blad kun je plukken om toe te voegen aan een salade. Neem niet te veel blad weg zodat de plant goed verder kan groeien. Tijdens de groei ontstaan er vaak vlekken op het blad, die hebben geen negatieve invloed op de groei.

Oogst

Omdat de knol goed toegedekt is moet je af en toe voelen of hij al dik genoeg is om te oogsten. Groot genoeg? Trek de hele plant uit de grond en draai het loof eraf. Niet met een mes eraf snijden, dan gaat de biet ‘bloeden’ en verliest veel sap. Voor je de biet gaat bereiden was je alle aarde eraf.

rode biet

Extra informatie

  • Bieten kun je rauw, gekookt, en geroosterd eten. Ze hebben een zoete, aardse smaak. Bieten zijn in talloze gerechten te gebruiken. Van de oer Hollandse haringsalade met bietjes tot de Russische borsjt soep.
  • De kiemplantjes hebben een mooie kleur en kun je eten in een salade en als spruitgroente.
  • Als je de biet niet oogst zal hij in het tweede jaar gaan bloeien. De knol is dan niet meer lekker.
  • Van bietjes wordt een rode kleurstof gemaakt die veel gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. Vroeger verfden men er de paaseitjes mee.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

 

Kijk in de IVN webwinkel voor biologische rode bietzaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina