Partners

MoestuinMaatjes campagne

Van 6 tot 25 april 2021 kon je Moestuintuintjes sparen bij Albert Heijn. In de natuur werken bepaalde gewassen samen, zij helpen elkaar. Daarom introduceerde Albert Heijn samen met IVN Natuureducatie en Naturalis de MoestuinMaatjes. Alle moestuintjes bestonden uit twee bakjes: duo’s die elkaar versterken en zorgen voor meer biodiversiteit in jouw moestuin.

Albert Heijn

Albert Heijn is de oudste nog steeds bestaande supermarktketen van Nederland en wil dat nog heel lang blijven: daarom is hun blik altijd op de toekomst gericht. Iedere dag wil Albert Heijn het samen een beetje beter doen. In de winkel en voor de klanten. Het meerjarenprogramma Natuur & Boer bestaat uit verschillende initiatieven om de impact op het klimaat te verkleinen en de biodiversiteit te bevorderen. Een gezonde bodem vol leven zorgt namelijk voor sterke gewassen, die minder vatbaar zijn voor ziekten. Waar mogelijk zetten de 200 vaste telers al jarenlang natuurlijke vijanden in om schadelijke beestjes te bestrijden. Dat is belangrijk voor al die insecten die onmisbaar zijn voor onze voedselvoorziening. Om de biodiversiteit te bevorderen, krijgen alle telers van Albert Heijn een insectenhotel en is al meer dan 35 kilometer aan bloemrijke akkerranden ingezaaid. Klanten kunnen nu ook zelf de natuur een handje helpen met de MoestuinMaatjes. Bij iedere €15 aan boodschappen krijgt iedere klant één MoestuinMaatje. Spaar alle 15 slimme combinaties.

Naturalis Biodiversity Center

Zonder bloemen geen bijen, zonder plankton geen vis en zonder bomen geen apen. Met de MoestuinMaatjes zie je in je achtertuin in het klein, wat overal ter wereld (soms in het heel groot) gebeurt. De wetenschappers van Naturalis zetten zich dagelijks in voor het beschrijven, begrijpen en behouden van biodiversiteit. En dragen zo bij aan oplossingen voor grote, mondiale vraagstukken rondom klimaat, leefomgeving, voedselvoorziening en geneesmiddelen. In het museum verwondert jong en oud zich over de schoonheid van de natuur. Daar willen Naturalis haar passie voor de natuur doorgeven. Want waar je van houdt, zorg je ook beter voor. En dat is nu belangrijker dan ooit. Het is tijd voor biodiversiteit!

IVN Moestuinieren Partners

Smaaklessen

Met Smaaklessen zet je de beleving van voedsel centraal. Op het online lesportaal Chef! vind je gratis lessen en activiteiten voor kinderen op de basisschool.

GDO

Vereniging GDO verbindt lokale NME organisaties in een landelijk netwerk. Daarmee is GDO een goede ingang naar lokale ondersteuning rondom schooltuinen en moestuinieren. 

Springzaad

Springzaad verbindt partijen die zich richten op meer speelnatuur voor kinderen. Springzaad kan je verder op weg helpen bij het aanleggen van een moestuin. In de brochure Moestuineren met kinderen staan praktische tips voor basisscholen. 

Velt

Velt richt zich vanuit Vlaanderen op ecologisch leven en tuinieren. Samen me Velt leidt IVN moestuincoaches op. Gestart in Brabant werken IVN en Velt inmiddels in meerdere provincies samen.

Smakelijke moestuinen

Voor kinderopvang bieden Smakelijke moestuinen een praktische invulling van moestuinieren met de allerkleinsten. Smakelijke moestuinen wordt door Buurtlab aangeboden en met steun vanuit het programma Jong Leren Eten landelijk verspreid.