Na al dat harde werken is het eindelijk zover: er kan worden geoogst! Met deze tips geniet je nóg meer van het resultaat. Eet smakelijk!
Ga naar:
Oogst de courgettes regelmatig en laat de eerste courgettes niet te groot worden. Zo blijft je plant de hele zomer nieuwe courgettes maken.
Een wortel oogst je pas als de schoudertjes zichtbaar worden. Met de IVN wortelkweekbak wordt het zeker een succes!
Houd met je ene hand de plant vast, terwijl je met de andere hand het peultje plukt. Doe je dit niet, dan trek je vaak de plant kapot. Terwijl deze nog lang kan doorgroeien en jou lekkere peultjes geven.
Van sommige planten zijn niet alleen de bladeren of de vrucht eetbaar. De bloemen van de pompoen, courgette, paksoi en palmkool kun je gewoon eten. Maar ook veel bloemen die je eigenlijk voor de sier kweekt zijn eetbaar. Fleur je salade eens op met de bloemetjes van het juffertje in het groen of cosmea!
Ga naar de e-learning over eetbare bloemen
Onkruid bestaat natuurlijk niet. Veel planten die vanzelf opkomen in je moestuin kun je eten. Oogst eens de bladeren van de paardenbloem en maak er sla van. Vooral jonge blaadjes smaken goed. Of pluk het zevenblad en verwerk het tot kruidenboter. Van jonge brandnetelblaadjes maak je soep of trek je thee!
Goudsbloemen zijn niet alleen erg mooi, je kunt er ook thee van maken.
Hoe groter de komkommer, hoe minder smaak. Oogst ze dus vroeg.
Oeps! Is je sla doorgeschoten? Laat hem verder groeien en geniet van de mooie bloemen.
Laat je planten uitbloeien en droog de zaden. Zo kun je ze bewaren en volgend jaar opnieuw gebruiken. Let op bij de pompoen: Als je zowel sier- als eetbare pompoenen gekweekt hebt, kunnen de zaden giftig geworden zijn.
We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download gratis de IVN moestuinmaterialen: Zaaikalender, het Tuinplan en handige tips voor verpotten en verspenen.