Moestuintips voor oogsten

Na al dat harde werken is het eindelijk zover: er kan worden geoogst! Met deze tips geniet je nóg meer van het resultaat. Eet smakelijk!

Recycle je zaden

Laat je planten uitbloeien en droog de zaden. Zo kun je ze bewaren en volgend jaar opnieuw gebruiken.

Recycle je zaden

Wortels oogsten

Een wortel oogst je pas als de schoudertjes zichtbaar worden. Met de IVN wortelkweekbak wordt het zeker een succes!

Wortels oogsten

Eetbare bloemen

Van sommige planten zijn niet alleen de bladeren of de vrucht eetbaar. De bloemen van de pompoen, courgette, paksoi en cavalo nero kun je gewoon eten.

Eetbare bloemen

Langdurig courgettes oogsten

Oogst de courgettes regelmatig en laat de eerste courgettes niet te groot worden. Zo blijft je plant de hele zomer nieuwe courgettes maken.

Langdurig courgettes oogsten

Eetbare natuur

Onkruid bestaat natuurlijk niet. Veel planten die vanzelf opkomen in je moestuin kun je eten. Oogst eens de bladeren van de paardenbloem en maak er sla van. Vooral jonge blaadjes smaken goed. Of pluk het zevenblad en verwerk het tot kruidenboter. Van jonge brandnetelblaadjes maak je soep of trek je thee!

Onkruid eten

Multifunctionele goudsbloem

Goudsbloemen zijn niet alleen erg mooi, je kunt er ook thee van maken.

Multifunctionele goudsbloem

Komkommers oogsten: size matters!

Hoe groter de komkommer, hoe minder smaak. Oogst ze dus vroeg.

Komkommers oogsten

Doorgeschoten sla is niet lelijk

Oeps! Is je sla doorgeschoten? Laat hem verder groeien en geniet van de mooie bloemen.

Uitdunnen

Bij deze techniek kijk je welke plantjes er zwakker of juist sterker uitzien. Vervolgens knip je de zwakke plantjes vlak boven de grond af. Zo hebben de sterke plantjes meer ruimte.

Verspenen

Bij verspenen haal je de jonge plantjes uit elkaar. Dit doe je door het moestuinbakje vochtig te maken en open te scheuren. Vervolgens maak je de aarde rondom je plantje wat los en pak je het kiemplantje bij de blaadjes vast. Haal de wortels voorzichtig uit elkaar en geef genoeg water om de wortels te laten herstellen. Geef elk kiemplantje een eigen pot of een plekje in de tuin.