Kweektips salie Tuin en moestuin

Kweektips salie

Salie is een kruid met een Mediterraans aroma. Het is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het wordt in Nederland een heesterachtig plantje dat in strenge winters kan bevriezen. De blaadjes kunnen vers of gedroogd worden gebruikt in de keuken en daarnaast wordt het ook veel gebruikt in massage- en badolie. Salie heeft ook medicinale toepassingen, echter wordt het wel afgeraden om het te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Zaaien

Salie kun je zaaien in het voorjaar, op een warm plekje. Het plantje houdt van luchtige grond, dus je kunt het helpen met wat zand door de potgrond.

Kiemen

Salie is een lichtkiemer, dat wil zeggen dat er licht nodig is om het kiemen op gang te brengen. Het zaad kiemt binnen drie weken, mits het niet te diep is gezaaid. Het zaad hoeft maar minimaal te worden afgedekt.

Verpotten

De kleine plantjes kunnen verpot worden als ze hanteerbaar zijn.

Standplaats

Echte salie ( Salvia officinalis) is een vaste plant. Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen. Gebruik wel een redelijk formaat pot.

Verzorging

De kleine plantjes hebben regelmatig water nodig, maar men moet de plantjes nooit nat of vochtig laten staan. Als je de plant in een pot kweekt heeft de plant in de voorzomer behoefte aan wat bemesting. Na de winter kan de plant bevroren zijn geweest, je kunt de plant dan terugsnoeien, waarna ze zich snel zal herstellen.

Oogst

Oogst regelmatig de blaadjes, die je vers of gedroogd kunt gebruiken. Salie wordt het meeste ingezet als smaakmaker voor sauzen en voor varkensvlees, schaap, en kipgerechten. Ook in de thee is het een krachtige smaakmaker. Bloemen van de echte salie zijn eetbaar, maar veel mensen vinden ze te kruidig van smaak. Probeer het zelf maar eens!

salie

Extra informatie

  • Je kunt de plant vermeerderen door in het voorjaar stekken te nemen.
  • Er wordt gezegd dat een gekneusd blaadje salie op een insectenbeet de pijn verzacht.
  • De sterke geur van salie zorgt voor minder rupsen, aardvlooien en andere insecten in de buurt van je groenteplanten.
  • Er zijn veel verschillende salie soorten, meestal vooral bekend voor in de siertuin. Al deze planten zijn echter te gebruiken voor het maken van thee, maar ze smaken niet allemaal even lekker.
  • De bloemen van de plant zijn eetbaar en vrolijken je salade op.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor moestuinzaden.

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina