Kweektips rucola Tuin en moestuin

Kweektips rucola

Rucola wordt ook wel raketsla genoemd. Je zal merken dat zelfgekweekte rucola nog pittiger smaakt dan in de winkel. Rucola is een hele makkelijke plant om zelf op te kweken. De gekweekte rucola is een eenjarige plant die haar oorsprong vermoedelijk heeft in Toscane. De wilde rucola wordt ook wel ‘grote zandkool’ genoemd en is een vaste plant.

Zaaien

Je kunt rucola bijna het hele jaar door zaaien, vanaf het vroege voorjaar (februari) maar ook in de lente, zomer en herfst; zowel in de zon als in de schaduw. Binnen doet rucola het ook erg goed. Is het nog wat fris in februari, maar wil je toch buiten zaaien? Bedek het bezaaide gebiedje dan met een stuk glas of plastic (bijvoorbeeld een doorgesneden jerrycan sap of melk). Zo krijgen de zaadjes het iets warmer en kunnen ze goed groeien. Je kunt 1 tot 3 zaadjes samen in een klein gaatje onder de grond zaaien. Ongeveer 0.5 cm diep. Als je zaait in maart/april heb je wel meer kans dat de plant snel gaat bloeien.

Kiemen

De zaailingen zijn na 3 tot 11 dagen zichtbaar, afhankelijk van het weer. Na een week of 2 komen de eerste echte blaadjes tevoorschijn.

Verpotten

Als je direct zaait in de volle grond of een pot die groot genoeg is (+/- 30 cm) hoef je niet te verplanten. Voor een mooi resultaat zorg je dat de plantjes genoeg ruimte hebben (5 tot10 cm tussenruimte) om te groeien. Je kunt de aarde dan goed vochtig maken en de plantjes voorzichtig uit elkaar halen.

Verzorging

Rucola groeit goed op alle grondsoorten. Kweek je rucola in het voorjaar of de herfst? Zorg dan dat de plantjes op een zonnige plek staan. Teel je ze in de zomer, zet ze dan  in de (half)schaduw. Houd de bodem in de zomer goed vochtig, zodat de plantjes niet te snel doorschieten. Regelmatig water geven zorgt er ook voor dat de plantjes niet te scherp gaan smaken.

Oogst

Rucola is een snelgroeiende plant. Als het weer een beetje meezit, kun je al binnen vier weken jonge rucolablaadjes oogsten. Oogst de jonge bladeren vlak voor de maaltijd, want je kunt ze niet lang bewaren. Zolang je het blad nog steeds lekker vindt, kun je blijven oogsten. Als je de buitenkant oogst, blijft de plant doorgroeien.

rucola

Extra informatie

  • Je kunt eindeloos met het eindresultaat variëren (salade, op brood, op pizza, in een pasta of als stamppot). En kijk eens goed om je heen! Rucola groeit heel vaak ook in het wild of midden in de stad tussen de stoeptegels. Als je rucola gaat wildplukken, kijk dan eerst waar de plant groeit, in verband met vervuiling.
  • Leuk om te weten: het waren rucolazaadjes waarmee astronaut André Kuipers in 2004 in de ruimte, samen met schoolkinderen in Nederland, op de Antillen en in Duitsland, aantoonde dat plantjes zwaartekracht nodig hebben om te groeien. Zijn kiemplantjes groeiden alle kanten op.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor biologische rucolazaden

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina