Kweektips rucola

Rucola wordt ook wel raketsla genoemd. Je zal merken dat zelfgekweekte rucola nog pittiger smaakt dan in de winkel. Rucola is een hele makkelijke plant om zelf op te kweken.

Zaaien

Je kunt rucola bijna het hele jaar door zaaien, vanaf het vroege voorjaar (februari) maar ook in de lente, zomer en herfst; zowel in de zon als in de schaduw. Binnen doet rucola het ook heel goed. Is het nog wat fris in februari, maar wil je toch buiten zaaien? Bedek het bezaaide gebiedje dan met een stuk glas of plastic (bijvoorbeeld doorgesneden jerrycan sap/melk). Zo krijgen de zaadjes het iets warmer en kunnen ze goed groeien. Je kunt wel 1-3 zaadjes samen in een klein gaatje onder de grond zaaien. Ongeveer 0.5 cm diep. Download voor alle zaaitips de zaaikalender van IVN!

Kiemen

De zaailingen zijn na 3-11 dagen zichtbaar, afhankelijk van het weer. Na een week of twee komen de eerste echte blaadjes tevoorschijn.

Verpotten

Als je direct in de volle grond of een pot die groot genoeg is (+/- 30 cm) zaait, hoef je niet te verplanten. Voor een mooi resultaat, zorg je dat de plantjes genoeg ruimte hebben (5-10 cm tussenruimte) om te groeien. De aarde/plantjes kun je dan goed vochtig maken en dan voorzichtig uit elkaar halen.

Verzorging

Rucola groeit goed op alle grondsoorten. Kweek je rucola in het voorjaar of de herfst, zorg dan dat de plantjes op een zonnige plek staan. Teel je ze in de zomer, dan bij voorkeur meer in de (half)schaduw. Houd de bodem in de zomer goed vochtig, dan schieten de plantjes niet te snel door. Regelmatig water geven zorgt er ook voor dat de plantjes niet te scherp worden

Oogst

Het is een snelgroeiende plant. Als het weer een beetje meezit, kun je al binnen vier weken jonge rucolablaadjes oogsten. Oogst de jonge bladeren vlak voor de maaltijd, want je kunt ze niet lang bewaren. Zolang je het blad nog steeds lekker vindt, kun je blijven oogsten. Als je de buitenkant oogst, blijft de plant doorgroeien.

Extra tips

Je kunt eindeloos met het eindresultaat variëren (salade, op brood, op pizza, in een pasta of als stamppot). En kijk eens goed om je heen! Rucola groeit heel vaak ook in het wild of midden in de stad tussen de stoeptegels. Als je wilt wildplukken, kijk dan eerst waar de plant groeit, in verband met vervuiling.

Kijk in de IVN webwinkel voor rucolazaden

Ga naar de IVN webwinkel