Kweektips koriander Tuin en moestuin

Kweektips koriander

Koriander is een bekend kruid uit de Mediterrane- en Aziatische keuken. Het wordt ook wel eens Chinese peterselie genoemd. Koriander wordt al duizenden jaren door de mens gebruikt. De romeinen gebruikten het kruid samen met azijn om hun vlees langer houdbaar te maken.

Zaaien

Koriander houdt van wat koelere temperaturen. Zet het potje met zaadjes dus niet te warm of zaai haar buiten. Zaai niet later dan april, want het kleine plantje heeft dan te weinig tijd om uit te groeien voordat het gaat bloeien. Als je enkel het blad wilt oogsten kun je ook in het najaar zaaien.

Kiemen

De zaadjes kiemen binnen een week of twee.

Verpotten

Verplant als de zaailing hanteerbaar is. Omdat Koriander wat iel en hoog wordt is het mooier een paar plantjes bij elkaar te zetten, zodat het een wat vollere plant lijkt.

Standplaats

Als de plant groeit op een droge plek in de volle zon zal hij in bloei schieten nog voordat hij veel blaadjes heeft gemaakt. Daarnaast zal de koriander minder bloemetjes maken. Zorg daarom voor een plek in de halfschaduw en een vochtige, goed doorlatende bodem.

Verzorging

Verwijder ongewenste plantjes, en geef bij droogte water. Let op slakken als de plantjes nog jong zijn, die vinden de jonge plantjes namelijk heerlijk. Als de planten in juli gaan bloeien kunnen ze topzwaar worden door de grote witte bloemschermen. Zet er dan een stokje naast en maak de vrij dunne stengel vast. Als je later de zaden wilt oogsten is het wel handig dat er niet teveel zand tussen zit omdat je plant op de grond is gaan liggen. Nadat de plant zaad heeft gemaakt sterft hij af.

Oogst

In de lente en voorzomer kun je de blaadjes oogsten voor gebruik in stoofschotels, na de bloei kun je de zaadjes oogsten, roosteren en fijnmalen om ketoembar te maken.

Koriander

Extra informatie

  • Koriander bloeit in juli. De plant trekt gunstige insecten aan als sluipwespen en zweefvliegen en insecten die luizen eten.
  • Sommige mensen vinden de plant erg onaangenaam smaken, naar zeep.
  • Als je korianderblad langer wilt gebruiken kun je het eventueel invriezen; gedroogd verliest het zijn aroma.
  • Korianderbloemetjes zijn licht-pittig en worden soms gebruikt als garnering. Ook de zaadbolletjes zijn, groen en gedroogd, eetbaar.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Kijk in de IVN webwinkel voor het zadenpakket voor bijen en vlinders

Ga naar de IVN webwinkel

Ontdek meer over

Deel deze pagina