De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
dinsdag26mei2020

SVS De Magdalon uit Veere vergroent mee!

Ook in 2020 bouwen we verder aan een Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. Onlangs werd bekend dat SVS De Magdalon in Veere dit jaar hun schoolplein gaat vergroenen. Het uitgebreide plan van De Magdalon uit Veere kón bijna niet anders dan toegekend worden. Het hele plan werd zelfs vormgegeven in een aparte website. Recent ontving het plan voor het speelplein al het certificaat ‘Gezonde school (thema milieu en natuur). Dus na de drie scholen uit Middelburg gaat ook deze basisschool hun schoolplein op de schop gooien.

Samen ontwerpen

Directeur Ruud van Leerzum vertelt enthousiast over de totstandkoming van het ontwerp. ‘Het kriebelde al een paar jaar in het team en bij de leerlingenraad om het plein meer uitnodigend en ontdekkingsgericht te maken.’ Een bericht in de lokale krant over een school in Middelburg die een groen schoolplein ging aanleggen, maakte een aantal ouders enthousiast en het balletje ging rollen.

De schoolleiding en de oudercommissie gaven het plan vorm en riepen daarbij hulp in van Petra Wevers van KrachtigBuiten en landschapsarchitecte Jootje Vaas. Alle kinderen en het team zijn nauw betrokken bij het ontwerp. Wat spelen de kinderen, waar spelen ze, wat vinden ze leuk en wat zouden ze graag willen als er een ander plein komt? Loop eens rond op het plein en vertel elkaar wat je graag er graag zou willen doen.

Ze zijn trots op het ontwerp. Ze willen een buitenruimte creëren waar kinderen zichzelf, elkaar, de omgeving en de natuur kunnen ontdekken. Naast een gezond leefklimaat leren de kinderen de waarde van de natuur ervaren. Ook wordt er rekening gehouden met inheemse beplanting voor meer biodiversiteit.

Sponsoring

Naast subsidie vanuit de gemeente Veere en de Provincie Zeeland probeert de school met sponsoring door lokale ondernemers en acties van de kinderen de begroting aan te laten sluiten bij de het ambitieuze plan. De zeer uitgebreide website www.speelplein-magdalon.nl neemt je direct mee in het proces van de totstandkoming van het projectplan Speelplein Magdalon. We zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat en blijven de speciale website volgen.

ontwerpers in de dop

Groene revolutie Zeeuwse Schoolpleinen

De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is een initiatief van IVN Natuureducatie in samenwerking met; GGD Zeeland, Sport Zeeland, Landschapsbeheer Zeeland, Springzaad, Natuur&Zo, Jantje Beton en Hogeschool Zeeland. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. In 2019 zijn vijftien Zeeuwse schoolpleinen vergroend. Dankzij de steun van Provincie Zeeland, Gemeente Middelburg, Gemeente Terneuzen en Gemeente Veere gaan we er dit jaar voor om weer 10 Zeeuwse schoolpleinen op de schop te gooien.