Witte bloeiers in april

Het voorjaar komt op gang en er zijn al vrij veel witte bloeiers te ontdekken. Bijvoorbeeld Herderstasje of Pinksterbloem, maar ook Vroegeling en Gewone spurrie.
Hieronder lichten we een paar soorten toe die in de omgeving van Zuidlaren zeker te vinden zijn.

Grote muur

Grote muur kun je aantreffen in bermen of langs bospaden in de ondergroei. De bloem valt op door de 5 witte ingesneden kroonbladeren. Het is een vaste plant en behoort tot de Anjerfamilie. Als je een boswandeling maakt en je ziet Bosanemonen, kijk dan ook uit naar deze soort.
Zie de omslag foto, genomen in een beschaduwde berm in Schipborg.

Deens lepelblad

Eigenlijk een vreemde eend in de bijt want dit is een zoutminnende soort. Vroeger werd er in echte winters nog wel eens kwistig met zout gestrooid. En Deens lepelblad profiteert daarvan. Als je nu langs de N34 rijdt zie je aan de rand van berm met asfalt een smalle witte strook, dat is precies de ideale groeiplaats. Wil je deze van dichtbij bekijken, fiets dan eens langs de rotondes bij de afrit naar Zuidlaren, geheid dat je hem daar kunt vinden. Voor meer detailfoto’s: klik hier.

Deens lepelbladFoto genomen door Marjan Benjamin bij de rotonde Westlaren op een koude ochtend, de bloemetjes zijn nog dicht.

Kleine veldkers

Weer een bermsoort, maar nu vooral van droge bermen en open plekken. Het lijkt wel alsof de soort geprofiteerd heeft van de droge zomer van vorig jaar. Op veel plekken is het gras verschroeid en verdwenen en krijgt deze soort voet aan wal. De plant maakt een rozet en de kleine bloemetjes worden al snel omsloten door hauw-vormige vruchten, die boven de bloeiwijze uitsteken. Uit de verte lijkt het dan een bruine pijl met witte punt. Als het zaad rijp is schiet het alle kanten op. Een springplank naar een nieuwe vestigingsplaats.
Voor detailfoto’s: kijk hier.

Els Heijman